18.8 C
София
понеделник 17 юни 2024

Link

spot_img

Брюксел: Сърцето на Европейския съюз

История и сърцето на Европейския съюз

Брюксел, излъчва уникален блясък, който го превръща в впечатляващо място за откриване на идеи, иновации и интеграция. Този изтъкан с културно богатство и исторически наследство град съчетава политическия престиж на столицата на Белгия с важната роля на седалището на Европейската комисия, Европейския парламент и Съвета на Европейския съюз. Тук ще се потопим във вълнуващия свят на Брюксел и ще открием неговата богата история, мултикултурна същност, вълнуващата архитектура, иновациите и удоволствията на белгийската гастрономия.

Брюксел е столицата на Белгия и един от най-важните градове в Европейския съюз. Историята на града е богата и се простира на много векове. Ето някои от най-значимите етапи в историята:

Ранна история

Брюксел има дълбоки корени в древността. Има доказателства за население в района още от палеолита (старо каменната епоха). През римската епоха тук се намирала крепост на галийското племе белгите. След падането на Римската империя, Брюксел попада под властта на франките.

Средновековие

През 10-ти век Брюксел се разраства като търговски център и става резиденция на херцогството Брабант. През 13-ти век градът получава градски права. През следващите векове Брюксел развива своята икономика и става важен център на текстилната промишленост и ръчната изработка на килими.

Бургундско и испанско владичество

През 15-ти век Брюксел попада под властта на херцозите от Бургундия, които насочват вниманието си към града и го изграждат в резиденция. През 16-ти век, по време на испанското владичество, Брюксел става едно от най-големите градове в Европа и център на културата и изкуството.

Белгийска независимост

През 1830 година Белгия обявява независимостта си от Нидерландия, а Брюксел става столицата на новата държава. След това градът претърпява голямо разширение и модернизация, като бива изградена Гранд Плас, известният площад, който днес е символ на града.

Европейски център

През 20-ти век Брюксел става седалище на Европейската комисия и други важни институции на Европейския съюз. Това го превръща в един от най-влиятелните политически и административни центрове в света. Градът продължава да се развива и да привлича туристи със своя богата история, култура и архитектура.

Туристически атракции

Гранд-Плас

Великолепен площад, окаймен от красиви готически сгради и съборен от историческата атмосфера. Историята на се простира на векове. В Средновековието площадът служи като пазарен център и сърце на градската търговия. През XIII век той се развива като площад, около който се намират сгради на различни професионални корпорации, като търговци, майстори и занаятчии.

През XIV век Гранд-Плас започва да придобива своя характеристичен облик, когато множество палати, дворци и красиви градски къщи се построяват около площада. Този период е известен като „Златната ера“ на Брюксел, когато градът процъфтява и става културен и икономически център.

Площад Гранд-Плас, Брюксел
Площад Гранд-Плас, Брюксел

През XVI век Гранд-Плас става сцена на важни събития по време на борбата за независимост на Белгия. През 1568 г. на площада е извършено публично изгаряне на еретиците от Инквизицията. През 1695 г. площадът е сериозно разрушен от бомбардировките на френския крал Луи XIV, като много от сградите са били повредени или унищожени. Въпреки разрушенията, Гранд-Плас е бил възстановен и през XVIII век възвръща своята слава. В този период са изградени някои от най-забележителните архитектурни съоръжения в околността на площада, включително Градската къща и Кралския дворец на Брюксел.

През ХІХ и ХХ век Гранд-Плас е свидетел на редица реконструкции и промени. През 1873 г. е изграден паметникът на Карл V, който може да се види в центъра на площада. През 1998 г. Гранд-Плас и съседната улица Илот Сен-Жак са вписани в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО.

Днес Гранд-Плас е туристическа и популярна дестинация, където хората могат да се насладят на атмосферата на миналото, красивите архитектурни произведения и местната гостоприемност. Площадът остава едно от най-живописните и исторически значими места в града.

Гранд-Плас е известен със своите разнообразни събития и празненства през годината. Тук са някои от най-известните от тях:

 • Tapis de Fleurs (Цветен килим) – Това е едно от най-известните и популярни събития в Брюксел, което се провежда всяка година през август. На Гранд-Плас се полага огромен килим от живи цветя, като се създава впечатляваща и цветна картинка. Цветния килим е впечатляващо зрелище, което привлича много туристи.
Цветен килим, площад Гранд Плас, Брюксел
Цветен килим, площад Гранд Плас, Брюксел
 • Огнени състезания – През август Гранд-Плас е домакин на традиционните огнени състезания, наричани „Забранените игри“ (Les Jeux Interdits). Това са спортни състезания, при които участниците трябва да прескачат пламъци и прегради, за да достигнат финалната точка. Състезанието е впечатляващо и напрегнато, привличащо много гледачи.
 • Коледните празници – През зимните месеци Гранд-Плас се превръща в магическо коледно селище. Площадът е украсен с ярки светлини, коледни украшения и пазари, където посетителите могат да намерят подаръци, традиционни храни и напитки. Коледното декориране на Гранд-Плас е изключително красиво и предизвиква усещане за празнична атмосфера.
 • Откриване на бира – Белгия е известна с богатата си бира и пивоварство, а Гранд-Плас не прави изключение. По време на различни събития и фестивали, свързани с пивото, площадът става място за празненства и празнувания. Можете да опитате различни сортове белгийска бира и да се насладите на атмосферата.
 • Празници и паради – Гранд-Плас е често място за празници, паради и церемонии. Тук се провеждат национални празници, като Деня на Белгия, както и други културни и религиозни събития. Площадът е сцена на цветни паради, танци и музикални изпълнения.

Ратушата на Брюксел

Една от най-впечатляващите забележителности на Гранд-Плас е Ратушата на Брюксел. Тя е класическа готическа сграда с височина от около 96 метра и представлява символ на властта на града. Ратушата служи като административен център и е включена в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Ратушата на Брюксел
Ратушата на Брюксел

Гранд-Плас е идеалното място за провеждане на различни събития и празненства. В това пространство се организират концерти, фестивали, пазари и традиционни празненства, които привличат посетители от цял свят.

Гранд-Плас предлага богат избор от ресторанти, кафенета и барове, където посетителите могат да се насладят на белгийската кухня и на атмосферата на площада. Тук можете да опитате известните белгийски гофрети, шоколад, пиво и други местни специалитети.

Атомиума

Разгледайте Атомиума, символ на иновациите и напредъка, Атомиумът е една от най-известните и запомнящи се забележителности в Брюксел, Белгия. Той представлява символ на иновацията и науката и е важна туристическа атракция в града.

Атомиума, Брюксел
Атомиума, Брюксел
 • Атомиумът е бил построен за Всесветската изложба, проведена в Брюксел през 1958 година. Това е специално съоръжение, което е изградено като символ на атомната ера и мира. От самото начало Атомиумът е бил планиран да бъде временна структура, но поради голямото му популярност и символично значение, той бе запазен и превърнат в постоянна забележителност.
 • Атомиумът е изграден във формата на кристална клетка на желязна решетка. Той представлява увеличена 165 милиона пъти модел на кристала на желязо и се състои от девет големи сфери, свързани помежду си с шест коридора. Всяка сфера има диаметър от 18 метра и предлага различни изложбени и развлекателни пространства.
Атомиума, Брюксел
Атомиума, Брюксел
 • Атомиумът предлага разнообразни изложбени и развлекателни пространства, като включва музеи, галерии и ресторанти. В сферите на Атомиума можете да откриете изложби, посветени на различни теми като науката, технологиите, изкуството и историята. Музеят на Атомиума предлага интерактивни дисплеи и експонати, които проследяват историята на Всесветската изложба и значимостта на атомната енергия.
 • Една от най-впечатляващите черти на Атомиума е панорамният изглед, който се предлага от най-високата сфера. Посетителите могат да се качат на върха на Атомиума и да се насладят на зашеметяващ изглед към Брюксел и неговата околност.
 • Атомиумът е не само значим символ на Брюксел, но и на Европа като цяло. Той е впечатляваща архитектурна постижение и място за откриване на науката, културата и историята на човечеството. Посещението на Атомиума е вълнуващо преживяване и отлична възможност да се научите повече за иновациите и идеите, които определят съвременния свят.

Манекен Пис

Иконичната статуя, символ на града и неговия богат туристически облик. Манекен Пис (Manneken Pis) е малка статуя в центъра на Брюксел, която представлява известен символ на града и една от най-популярните туристически атракции.

 • Статуята на Манекен Пис е създадена през 1619 година и има дълга история, свързана с Брюксел. Известна е и като „Малкият Писар“ (Petit Julien) или „Пикаещото момче“. Статуята е била обект на вандализъм и кражби през годините, но винаги е била възстановявана и е запазила своята популярност.
 • Манекен Пис е статуя на малко момче, което пишка. Той е изработен от бронз и е с височина около 61 сантиметра. Статуята се намира на постамент и обикновено е облечена в различни костюми, които биват сменяни на редовни интервали.
 • Манекен Пис е свързан с няколко легенди и символи. Едната легенда разказва, че статуята е била направена в чест на малчуган, който е помогнал с изгасянето на пожар в града. Другата легенда свързва Манекен Пис със символ на хумора и насмешката, които са важна част от белгийската култура.
Манекен Пис, Брюксел
Манекен Пис, Брюксел
 • Манекен Пис е облечен в различни костюми, които се сменят на редовни интервали. Това е резултат от дългата традиция на даряване на костюми от различни държави, организации и институции. По време на специални събития или празници, Манекен Пис бива облечен в изключително изящни и уникални костюми.
 • Манекен Пис е почитан с много любов и внимание от местните жители и посетителите на Брюксел. Той представлява значим символ на града и една от най-известните забележителности на Белгия. Посещението на Манекен Пис е отлична възможност да се насладите на уникалната история и култура на Брюксел и да се впишете в богатата му традиция.

Белгийският кралски музей за изящни изкуства (Muées Royaux des Beaux-Arts)

Известен още като Музеите на луксозните изкуства на Брюксел, е важна културна институция и музей в града. Той включва два основни сектора: Музеят на древното изкуство и Музеят на модерното изкуство.

Ето някои ключови моменти от историята на Музеите на луксозните изкуства:

 • Музеят на древното изкуство (Музей на луксозните изкуства) е основан през 1803 г. и е един от първите публични музеи в Европа. Началната си колекция е получена чрез конфискуване на произведения на изкуството по време на Френската революция и Наполеоновите войни. През 19-и век, под влиянието на романтизма, музеят се утвърждава като важен институт за изследване, съхранение и показване на изкуството.
 • Музеят на модерното изкуство (Музей на съвременното изкуство) е основан през 1887 г. и се развива като отделна институция, посветена на изкуството от 19-и и 20-и век. Той се фокусира на различни художествени движения и стилове, включително импресионизъм, пост импресионизъм, експресионизъм, сюрреализъм и други. Музеят притежава значителна колекция от произведения на изкуството, сред които са творби на Рене Магрит, Пабло Пикасо, Жорж Сера и други големи художници.
 • През годините Музеите на луксозните изкуства са претърпели редица разширения, реновации и промени в организацията си. Също така, музеят е бил сериозно засегнат от Втората световна война, когато значителна част от колекциите му е била евакуирана заради опасност от унищожение.
 • През 2000 г. музеите претърпяват голяма реновация и модернизация. Различните секции на музея са обновени и модернизирани, за да предоставят подобрени условия за съхранение и изложба на произведенията на изкуството.
 • Белгийският кралски музей за изящни изкуства сега е важен център за изучаване, показване и наслаждаване на изкуството в Белгия. Той разполага с богата колекция от произведения на изкуството от различни епохи и стилове, представяйки големи имена от световната художествена сцена.

Кралският дворец на Брюксел (Palais Royal de Bruxelles)

Кралският дворец на Брюксел или Пале Роял дьо Брюксел е официалната резиденция на белгийската кралска фамилия. Той се намира в центъра на града и е един от най-известните символи на града.

Кралският дворец на Брюксел е бил построен през XVIII век по поръчка на принц Карл от Лотарингия, брат на императрицата Мария Терезия от Австрия. Първоначално това е била лятна резиденция на принцесите от Лотарингия. По-късно, след основаването на Белгия през 1830 г., дворецът става официалната резиденция на белгийските крале.

Кралският дворец на Брюксел
Кралският дворец на Брюксел

Кралският дворец е представителен пример за неокласическа архитектура. Фасадата е изработена от бял камък и е впечатляваща със своите колонади. Дворецът е обграден от красиви градини, които са открити за посетители през летните месеци.

Кралският дворец се използва за официални церемонии, срещи с висши държавни гости и кралски резиденции. Въпреки това, дворецът не се използва като постоянно място за пребиваване на белгийската кралска фамилия, която обитава други резиденции.

През лятото, когато кралската семейство е на почивка, Кралският дворец отваря врати за публика. Посетителите могат да се разходят из част от двореца и да разгледат някои от публичните зали, които са експонати на кралската колекция.

Европейският парламент (European Parliament)

Е една от институциите на Европейския съюз и представлява демократично избраната законодателна власт на Съюза. Той играе важна роля във формулирането на законодателството и политиките на Европейския съюз.

Европейският парламент има своите корени в Европейската икономическа общност (ЕИО), създадена през 1957 г. с Римските договори. Първоначално членовете на ЕИО бяха представяни от националните парламенти на държавите-членки. През 1979 г. се провеждат първите преки избори за Европейски парламент, като членовете му се избират директно от гражданите на ЕС.

Европейският парламент се състои от 705 членове, наречени евродепутати, които се избират от гражданите на ЕС на всеки пет години. Броят на местата в Парламента се разпределя между държавите-членки на базата на пропорционалността, като по-големите държави имат повече представители.

Европейският парламент играе важна роля в законодателния процес на ЕС. Той разглежда, изменя и приема законодателни актове, наречени директиви и регламенти, които имат пряко въздействие върху гражданите на ЕС. Парламентът също има правомощия за контрол на другите институции на ЕС, включително Комисията и Съвета.

Европейският парламент, Брюксел
Европейският парламент, Брюксел

Европейският парламент се събира в Страсбург, Франция, за пленарни заседания, които се провеждат един път месечно. В останалото време комисиите и политическите групи на парламента работят в Брюксел, Белгия. Пленарните заседания са отворени за посетители и граждани, а част от тях се предават и онлайн.

Решенията, вземани от Европейския парламент, имат значително влияние върху живота на гражданите на ЕС. Парламентът работи по различни въпроси, включително икономическа политика, околната среда, правата на човека, миграцията и други.

Мини Европа (Mini-Europe)

Е туристическа атракция, разположена в Брюксел, Белгия. Това е миниатюрен парк, който представя някои от най-известните забележителности и архитектурни съоръжения от различни европейски държави.

Мини Европа предлага уникално преживяване, като представя над 350 миниатюрни модела на известни сгради и забележителности от Европа. Тези модели са мащабирани на 1:25 и включват впечатляващи реплики на Айфеловата кула, канала Гранд, Колизеума, Биг Бен, Акропола и много други. Всяка миниатюра е създадена с голяма внимателност към детайлите и пресъздава архитектурата и атмосферата на съответната дестинация.

Мини Европа, Брюксел
Мини Европа, Брюксел

Мини Европа осигурява интерактивни елементи, които позволяват на посетителите да управляват модели на влакчета, да наблюдават сцени от историята и културата на Европа и да се насладят на забавни представления. Паркът предлага и зони за отдих, кафенета и ресторанти, където посетителите могат да си починат и да се насладят на храна и напитки.

Мини Европа съчетава забавление и образование. Посетителите могат да научат повече за историята и културата на различните европейски държави, като разгледат моделите и чуят интересни факти и исторически информации.

Мини Европа, Брюксел
Мини Европа, Брюксел

През годината Мини Европа организира различни тематични събития и специални представления. Това включва празници като Коледа и Нова година, когато паркът е украсен с празнична атмосфера.

Мини Европа е интересна и забавна атракция, която предлага уникално пътешествие из Европа на миниатюрна скала. Тя е подходяща както за деца, така и за възрастни, които искат да изживеят обединяващия дух и богатството на европейското културно наследство на едно място.

Съдебната палата (Palais de Justice)

Известна сграда, която се намира в Брюксел, Белгия. Тя е едно от най-впечатляващите архитектурни постижения в града и е сред най-големите съдебни палати в света.

Идеята за построяването на Съдебната палата възниква през 19-и век. Строителството започва през 1866 г. и продължава около 40 години, като сградата е завършена през 1883 г. Архитект на проекта е Жозеф Пулен, който е известен със своя неокласически стил.

Съдебната палата в Брюксел
Съдебната палата в Брюксел, Снимка от: iStock.com/Sean Pavone

Съдебната палата е величествена и впечатляваща сграда в неокласически стил. Тя е изградена от бял камък и е известна с големите си колонади, високи куполи и изящни детайли. Фасадата е украсена с бронзови статуи и релефи, които представят правосъдие и законодателство.

Тя заема значителна площ и има впечатляващи размери, с височина от около 104 метра (341 фута) и дължина от около 160 метра (525 фута). Сградата има над 20 съдебни зали и множество офиси.

Съдебната палата на Брюксел е официалното седалище на Белгийския Върховен съд и е място на провеждане на съдебни процеси. Тя също така е символ на правосъдието в Белгия и важен архитектурен символ на Брюксел.

Въпреки че Съдебната палата не е достъпна за посетители в рамките на сградата, отворени панорамни площадки около нея позволяват на посетителите да се насладят на впечатляващи гледки към града. Също така, в близост до Съдебната палата има други туристически атракции и забележителности, които посетителите могат да разгледат.

Музей на какаото и шоколада (Museum of Cocoa and Chocolate)

Намира се в Юбелпарк (Parc du Cinquantenaire). Той е интерактивен музей, посветен на историята, производството и консумацията на какао и шоколад.

Музеят на какаото и шоколада е основан през 1998 г. с цел да представи историята и традициите около какаото и шоколада в Белгия и по света. Той се намира в историческа сграда в Юбелпарк, който сам по себе си е туристическа атракция със своята архитектура и големи пространства.

Музеят предлага различни изложби и дейности, които показват процеса на производство на шоколад, историята на какаото и неговата връзка с Белгия. Посетителите могат да разгледат колекция от артефакти, свързани с производството на шоколад, стари инструменти, експонати и декорации, свързани с историята на шоколада. Също така, музеят предлага и дегустации на различни видове шоколад.

В музея има и шоколадов магазин, където посетителите могат да закупят различни видове белгийски шоколад, подаръци и сувенири, свързани с темата на музея.

Музеят на какаото и шоколада е място, където може да се насладите на образователно и вкусно изживяване. Той предлага възможност за изучаване на историята и производството на шоколада, както и за покупка на вкусни шоколадови изделия.

Катедралата Сен-Мишел (Cathédrale Saint-Michel)

Величествена катедрала, намираща се в центъра на Брюксел, Белгия. Тя е една от най-важните исторически и религиозни забележителности в града.

Катедралата Сен-Мишел има богата история, която се проследява до 9-и век. Първоначално е построена като римска католическа църква и по-късно превърната в катедрала. Сградата претърпява различни промени и реконструкции през вековете и отразява различни архитектурни стилове.

Катедралата Сен-Мишел в Брюксел
Катедралата Сен-Мишел в Брюксел, Снимка от: iStock.com/ mareandmare

Катедралата е впечатляващ пример за готическа архитектура. Тя е изградена от бял камък и разполага с великолепни готически арки, детайлирана резби и високи вежди. Височината на катедралата достига около 64 метра (210 фута). Вътрешността на катедралата е просторна и включва уникални витражи и архитектурни елементи.

Катедралата Сен-Мишел е важен център на католическата религия в града. Тя е място на провеждане на богослужения, свети обреди и други религиозни събития. Катедралата също така привлича множество туристи и почитатели на архитектурата и историята.

Катедралата Сен-Мишел е домакин на различни културни събития и изложби. Те включват концерти на класическа музика, изложби на изкуство и други културни прояви.

Църквата Дева Мария от Саблон (Église Notre-Dame du Sablon)

Изключително красива историческа църква, разположена в района Саблон в Брюксел, Белгия. Тя е известна със своята великолепна архитектура и изкусния си интериор.

Църквата е построена през 15-и век и представлява един от най-значимите готически храмове в Брюксел. Тя е свързана с братството на Света Виргиния и има дълга история като място на религиозно поклонение и покровителство.

Църквата Дева Мария от Саблон впечатлява с изискания си готически стил. Фасадата е богато декорирана с изящни скулптури и архитектурни елементи. Вътрешността е също толкова впечатляваща, с великолепни витражи, орнаменти и впечатляващи резби.

Църквата Дева Мария от Саблон в Брюксел
Църквата Дева Мария от Саблон в Брюксел, Снимка от: iStock.com/ OlegAlbinsky

Интериорът на църквата Дева Мария от Саблон е изключително великолепен и богато декориран. Високите вежди, стълбите и капители са изящно изработени, а витражите осветяват пространството с красиви цветове. В църквата се намират и множество ценни произведения на изкуството, включително скулптури, резби и реликви.

Църквата Дева Мария от Саблон е място на провеждане на религиозни служби и богослужения. Тя привлича множество вярващи и почитатели на красотата на религиозната архитектура.

Районът Саблон, в който се намира църквата, е известен със своите модни бутици, антикварни магазини и изящни ресторанти. Това е привлекателен район за разходки.

Статуята на Еверард Т’Серклес (Statue d’Evereard t’Serclaes)

Исторически символ и забележителност. Тя е поставена в близост до Гранд Плас (Grote Markt), централния площад на града.

Еверард Т’Серклес е белгийски герой от 14-и век, който играе важна роля в историята на Брюксел. Статуята е посветена на него и възпоменава епизод от живота му, в който той защитава града от вражески нападения. Статуята е поставена на мястото, където се предполага, че той е бил ранен и след това е починал.

Статуята на Еверард Т’Серклес е изработена от бронз и изобразява героя стоящ върху пъдарска кола, държащ знаме в едната си ръка. Той е облечен в средновековна броня и шлем. Статуята е поднесена на висока плоча и е около 2 метра висока.

Статуята на Еверард Т’Серклес в Брюксел
Статуята на Еверард Т’Серклес в Брюксел, Снимка от: Wikipedia

Статуята на Еверард Т’Серклес се счита за символ на смелост, защита и национално единство. Тя е свързана с градската легенда, която гласи, че ако докоснете статуята, ще имате късмет и ще се върнете в Брюксел.

Статуята на Еверард Т’Серклес е популярна туристическа атракция и привлича много посетители. Мнозина се снимат до нея и докосват статуята за късмет.

Европейските институции

Открийте значимостта на Брюксел като център на европейската политика и интеграция. Посетете Европейската комисия, където се формулират и изпълняват политиките на ЕС, и научете повече за работата и ролята на Комисията. Разгледайте седалището на Европейския парламент и открийте как той представлява гласа на европейските граждани. Изследвайте Съвета на Европейския съюз, където държавите-членки се срещат и вземат решения за бъдещето на ЕС.

Мултикултурен Град

Брюксел е един от най-мултикултурните градове в Европа, където различни култури, езици и традиции съжителстват хармонично. Посетете разнообразните квартали и насладете се на музеи, ресторанти и магазини, предлагащи екзотични вкусове и атмосфера. Изживейте богатството на многоезичието и се насладете на културните събития, които оживяват града през цялата година.

Архитектура и Иновации

Разпознайте разнообразието в архитектурата на Брюксел, от средновековните градски стени и готическите катедрали до модерния дизайн на стъкло и стомана. Разгледайте забележителни сгради като Базиликата на Светия сърце, която представлява най-голямата готическа сграда в Брюксел, и Атомиум, символ на научния прогрес и модерния подход в архитектурата.

Гастрономия и Удоволствия

Белгийската гастрономия е задължителна част от посещението в Брюксел. Опитайте невероятните шоколадови изкушения, които градът предлага, и се насладете на мидите, приготвени по различни начини. Не пропускайте възможността да опитате гофрети с топинги по ваш вкус и да се насладите на богатия избор от белгийски бири, които са известни в целия свят.

СЪБИТИЯ

Фестивалът Омеганг (Ommegang Festival)

Той е посветен на празненствата, провеждани в Средновековен Брюксел, и по-специално на Омеганг – тържеството, което се отбелязва през юли всяка година.

Фестивалът Омеганг има своите корени в Средновековието, когато Омеганг е било голямото градско празненство, организирано през 16-и век в чест на посещението на император Карл V в града. Омеганг се счита за едно от най-старите и автентични събития в Белгия.

Фестивалът Омеганг включва възстановяване на Средновековната Брюкселска процесия, в която участват хора, облечени в исторически костюми, и представят различни аспекти на средновековната живот и култура. Процесията включва оръжейници, рицари, музиканти и други фигури от миналото.

В рамките на фестивала се организира и средновековен пазар, където посетителите могат да открият автентични продукти, ръчно изработени изделия, костюми и храна, свързани със Средновековието.

Фестивалът предлага и различни форми на забавления и кулинарни изживявания, включително музикални изпълнения, танци, театрални представления и вкусни гозби с традиционни ястия и напитки.

Парадът Zinneke (Zinneke Parade)

е голямо културно събитие, което се провежда в Брюксел, в интервал от три години. Той е посветен на идеята за културно разнообразие, обединение и творчество.

Зинеке: Терминът „зинеке“ идва от брюкселски диалект и означава „метис“ или „смесица“. Той се използва за да опише хората, произхождащи от различни култури и етнически групи, които живеят в града. Парадът Zinneke поставя акцент върху тази идея за разнообразие и смесване на културите.

Парадът е известен със своите участници, които носят уникални и изумителни костюми, създадени от местни артисти и общности. Костюмите изразяват различни културни, социални и политически теми и са резултат от сътрудничеството между хора с различен произход и интереси.

Парадът се движи през улиците на Брюксел, като предлага зрелищни представления, музика, танци и театрални изпълнения на различни сцени по пътя. Участниците предават своите послания и истории чрез изкуството и пърформансите си.

Парадът е отворен за всички жители на Брюксел и всеки може да се включи като участник. Това е възможност за обединение на хора от различни култури, заедно с техните идеи и креативност.

Денят на ириса (La Fête de l’Iris)

Годишно събитие, което се провежда в Брюксел, за да отбележи празника на региона и символа му – ириса. Този празник е свързан със столицата на Брюксел и единствения регион в Белгия, който носи официалното име „Регион на Брюксел-столица“. Ето някои подробности за Деня на ириса:

Ирисът е символ на Брюксел и е включен в герба на града. Той представлява богатство, красота и силно общностно усещане. Денят на ириса е ден за честване на идентичността и културата на града.

Събитието включва различни концерти на открито, музикални изпълнения и изложби на изкуство. Местни и международни изпълнители и артисти се включват в програмата, предоставяйки на посетителите разнообразни изживявания.

Важна част от Деня на ириса е голямата парада и шествие, което преминава през улиците на Брюксел. Участници от различни култури, общности, обществени организации и школи се присъединяват към парада, представяйки своите уникални костюми, музика и танци.

През Деня на ириса, някои забележителности и важни институции в Брюксел отварят вратите си за посетители. Това предоставя възможност на хората да открият музеи, обществени сгради и други места от културно и историческо значение.

Денят на ириса е важен момент за жителите на Брюксел и почитане на техния регион. Това е време, когато хората се събират, за да се радват на културата, изкуството и обединението, които Брюксел предлага. Събитието е отлична възможност за посетителите да се насладят на живота и разнообразието на този красив град.

Празникът Мейбум (Meyboom)

Празникът Мейбум (Meyboom) е традиционен фолклорен празник, който се провежда в Брюксел, на 9 август всяка година. Той е свързан със стара легенда и се счита за важна част от културното наследство на града.

Празникът Мейбум се основава на легенда, която е известна в града още от дълбока древност. Според тази легенда, през 12-и век, жители на Льовен и Лиеж се опитват да поставят майбум в центъра на Брюксел. Ако успеят, то ще имат големи привилегии в града. Затова брюкселските жители се борят да предотвратят това, и в крайна сметка, майбумът е поставен и привилегиите са запазени.

Празникът се отбелязва с множество тържества и обичаи. Групи от жители на Брюксел, облечени в традиционни костюми, изнасят дървен майбум и го поставят на определено място в центъра на града. Това се случва често на границата между брюкселските кварталите „Сант-Жил“ и „Марол“.

През деня на празника се провеждат различни фестивални активности. Това включва музикални изпълнения, танци, традиционни игри и спортни събития. Празникът привлича големи тълпи и създава весело настроение в града.

Коледните базари в Брюксел

Коледните базари в Брюксел са традиционни събития, които привличат много посетители от цял свят. Те са популярна атракция и предлагат множество коледни украшения, подаръци, храна и напитки, както и забавления за посетителите. Ето някои от най-известните коледни базари в Брюксел:

 • Празникът на светлината (Plaisirs d’Hiver): Това е най-големият коледен базар в Брюксел, който се провежда в центъра на града. Събитието обхваща голяма част от улиците около Гранд Плас и предлага множество щандове с коледни украшения, сувенири, сладкиши и традиционна храна. Посетителите могат да се насладят на концерти, ледени пързалки и други забавления.
 • Коледният базар на Place Sainte-Catherine: Този базар е разположен около църквата Света Катерина и предлага множество щандове с подаръци, ръчно изработени изделия и декорации. Тук може да се опитат различни видове храна, включително белгийски специалитети и традиционни коледни сладкиши.
 • Коледните пазари на площад Сейнт-Гери (Place Saint-Géry): Тези коледни базари са известни със своя съвременен и модерен подход. Те предлагат алтернативни и необичайни коледни подаръци, модни аксесоари и дизайнерски изделия. Мястото е известно и с богатата си културна програма, включваща изложби, концерти и диджей сетове.
 • Коледните базари на улица Сент-Жак (Rue Saint-Jacques): Тези базари предлагат на посетителите голямо разнообразие от коледни стоки, включително играчки, декорации и подаръци. Тук се провеждат и традиционни коледни концерти и спектакли.

Тези са само някои от множеството коледни базари, които се провеждат в Брюксел. Те представляват отлична възможност да се насладите на коледната атмосфера, да откриете уникални подаръци и да се запознаете с богатата култура и традиции на града по време на празничния сезон.

Заключение

Брюксел, сърцето на Европейския съюз, предлага единствено и неповторимо пътешествие в света на идеите, иновациите и интеграцията. Този град привлича посетителите със своята история, култура и архитектура, като ги предизвиква да се открият и да бъдат вдъхновени от многообразието и прогреса, които определят Европейския съюз. Необходимо е да посетите Брюксел, за да разберете неговото значение и да се впуснете в незабравимо пътешествие в сърцето на Европа.

Реклама

- Advertisement -spot_img

Свързани статии