17.7 C
София
понеделник 17 юни 2024

Link

spot_img

Белгия: Сърцето на Европа

Белгия – Изумителна Смесица от Култура, История и Кулинария

Белгия, разположена в Западна Европа, е държава с богата и разнообразна история, култура и природни красоти. Тя е известна със своята голяма градска среда, архитектурни шедьоври, вкусна храна, изискани шоколадови изделия и световноизвестния белгийски бира.

Културното разнообразие на Белгия е отражение на нейната история и многоезичие. Държавата е разделена на три региона: Фландрия на север, Валония на юг и Брюксел – столицата, която е отделен регион. Всеки регион има свой уникален културен и езиков облик. Във Фландрия се говори предимно нидерландски, във Валония – френски, а в Брюксел – двата езика са широко разпространени, включително и английски.

Един от символите на Белгия е столицата Брюксел, която е и сърцето на Европейския съюз. Тя е известна със своята готическа архитектура, голямото разнообразие от музеи, включително известния „Музей на изобразителните изкуства“ и „Музей на Константин Международния фонд за литература“.

Друг важен град в Белгия е Брюж – перлата на Фландрия. Той притежава запазена средновековна архитектура, като залезите на каналите му истински са пейзаж за картини. Брюж е известен и с белгийската шоколадова индустрия, която привлича гурме любителите от цял свят.

Белгия е също така дом на няколко от най-известните пивоварни в света. Белгийското пиво се отличава със своя разнообразен вкус и високо качество. Тук можете да опитате различни видове пиво, включително Трапист, ламбик и витбир.
От гледна точка на географското разнообразие, Белгия предлага прекрасни природни красоти. Наречена „Градината на Европа“, страната предлага зелени поля, планински вериги, широки пясъчни плажове и големи гори. Ардените, разположени на юг, са идеални за планински преходи и приключения на открито.

Ето някои от най-значимите исторически факти за Белгия

 • Римско владичество

През 1 век пр.н.е. територията на днешна Белгия е завладяна от Римската империя и влиза в състава на провинция Галска Белгия. Римляните създават градове, инфраструктура и интегрират населението в римската култура.

 • Средновековие

През средновековието Белгия е разделена между различни феодални графства и херцогства, като най-известните са Графство Фландрия, Херцогство Брабант и Графство Хайнот. Този период е отбелязан с развитие на търговията и манифактурите, както и с изявата на фламандското изкуство, включително фламандските живописни школи.

 • Бургундско владичество

През 15 век Белгия попада под владение на бургундската династия, която централизира властта и утвърждава своя контрол върху региона. Този период е известен с бургундската култура и разцвета на изкуството и архитектурата.

 • Испанско владичество

През 16 век Белгия попада под испанска власт като част от Хабсбургската монархия. Това владичество е белязано от религиозни конфликти, като Религиозната война (1568-1648) между протестанти и католици има голямо въздействие в региона.

 • Белгийска революция и независимост

През 1830 година Белгия обявява независимостта си от Нидерландия след успешна революция. Това води до формирането на конституционна монархия и установяването на Белгия като самостоятелна държава.

 • Първа световна война

Белгия е сериозно засегната от Първата световна война (1914-1918), когато голяма част от битките се провеждат на нейна територия. Битката при Ипър и обсадата на Лиеж са само някои от ключовите събития в белгийската история по време на този конфликт.

 • Втора световна война

През Втората световна война Белгия отново попада под немска окупация. Стратегическата позиция на страната води до значителни битки и разрушения, включително Битката за Брюксел и Ардените.

 • Европейски съюз и Брюксел

Европейски съюз
Европейски съюз, Снимка от: iStock.com/querbeet

Белгия е сред основателите на Европейския съюз (ЕС) и домакин на неговата институция – Европейската комисия. Брюксел, столицата на Белгия, се превръща в политически и административен център на ЕС.

Това са само някои от историческите факти за Белгия. Страната продължава да развива своята история и култура, съчетавайки традициите със съвременния свят.
Културни паметници
Белгия разполага с богато наследство от културни паметници, които отразяват нейната богата история и изкуство.

Ето някои от най-известните и значими културни паметници в Белгия

 • Гранд Плас (Грот Маркт) – Брюксел

Гранд Плас (Грот Маркт) - Брюксел
Гранд Плас (Грот Маркт) – Брюксел, Снимка от: iStock.com/tunart

Гранд Плас, известен също като Грот Маркт, е площад в центъра на град Брюксел, Белгия. Той е един от най-известните и символични места в Брюксел и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО.

Гранд Плас е голям площад, обграден от красиви исторически сгради, които представляват примери за различни архитектурни стилове, включително готика, барок и готически ренесанс. Най-известната сграда в площада е Брюкселската кула на градската кула, известна като Hotel de Ville (Ратушата). Тя е величествена готическа сграда с висока кула и служи като седалище на брюкселската общинска администрация.

На Гранд Плас има много ресторанти, кафенета и магазини, които предлагат разнообразни белгийски ястия, шоколад, пиво и сувенири. Площадът е известен също така с редица събития и празненства, като пазарът на цветя в началото на пролетта и празненствата по време на белгийския национален ден на 21 юли.

Гранд Плас е изключително популярно място за туристи, които искат да разгледат историческото наследство на Брюксел и да се насладят на неговата културна обстановка. Площадът е също така лесно достъпен с обществения транспорт и се намира на кратко разстояние от други важни забележителности в града, включително Брюкселският стар град и Манекен Пис.

 • Манекен Пис – Брюксел

Манекен Пис - Брюксел
Манекен Пис – Брюксел, Снимка от: iStock.com/ danileon2

Манекен Пис (на френски: Manneken Pis) е малка бронзова статуя на момченце, което прави нужда. Тя е един от най-известните и символични забележителности в Брюксел, Белгия. Манекен Пис е значителен туристически обект и е обичан символ на града.

Статуята е разположена в центъра на Брюксел, на кръстовището на Rue de l’Étuve/Stoofstraat и Rue du Chêne/Eikstraat, близо до Гранд Плас (Грот Маркт). Тя е находка на улицата и лесно достъпна за посетители, които желаят да я видят.

Историята на Манекен Пис е богата и се простира на векове назад. Статуята е създадена през 1619 г. и е била изложена на публично място, за да бъде видяна от обществеността. Въпреки че статуята е била повредена и открадната няколко пъти през годините, винаги е била възстановявана и върната на мястото си.

Манекен Пис е известен също така със своите много различни облекла. Той бива редовно обличан в разнообразни костюми, които представляват подаръци от различни държави или организации. Този обичай на обличане на статуята започва през 17 век и продължава и до днес. Това прави Манекен Пис още по-привлекателен за туристите и създава интересни фотографски възможности.

Манекен Пис е също така асоцииран с редица легенди и фолклорни истории, които му добавят допълнителен митичен аспект. Това го прави една от най-уникалните и популярни туристически атракции в Брюксел.

Ако планирате да посетите Брюксел, Манекен Пис определено е стойностна забележителност за разглеждане, а също така можете да се насладите на обаятелната обстановка на центъра на града и да опитате разнообразната местна кухня и белгийското пиво, които са на разположение в близост до статуята.

 • Старият град на Брюж – Брюж

Старият град на Брюж
Старият град на Брюж

Брюж е стар град в Белгия, намиращ се в провинция Западна Фландрия. Той се счита за един от най-добре запазените средновековни градове в Европа и е включен в списъка на световното културно наследство на ЮНЕСКО. Брюж е известен със своята архитектура, канали и тесни улички.

Градът е основан през IX век и през средновековието става важен търговски и културен център. Брюж е бил част от Ханзата – съюз на търговските градове в Северна Европа. През XV век градът процъфтява благодарение на своята текстилна промишленост и морската търговия.

Брюж е известен с мрежа от канали, която е вдъхновила прозвището му „Венеция на Севера“. Каналите предоставят възможност за разходки с лодки и създават уникална атмосфера. Освен това, градът притежава много красиви площади и първокласна архитектура.

Брюж е бил дом на известни художници като Ханс Мемлинг и Ян ван Ейк, които са оставили след себе си ценни творби. Градът се гордее и с множество музеи, галерии и изложбени зали, които предлагат богата колекция от изкуство и култура.

Брюж е популярна туристическа дестинация, която привлича посетители със своята история, архитектура, храна и настроение. Градът е пълен с уютни кафенета, ресторанти и магазини, които предлагат местни специалитети и ръчно изработени продукти.

 • Катедралата на Антверпен

Катедралата на Антверпен
Катедралата на Антверпен

Катедралата на Антверпен, официално наречена Свети Павелов катедрален собор, е известен християнски храм и архитектурен паметник, намиращ се в град Антверпен, Белгия. Ето някои подробности за Катедралата на Антверпен:

 • История: Строежът на катедралата започва през 1352 г. и продължава до 1521 г., когато основната навесна камбанария бива завършена. Въпреки че работата по катедралата никога не е била довършена, тя се смята за един от най-великите готически храмове в Европа.
 • Архитектура: Катедралата на Антверпен е пример за готическа архитектура. Тя се отличава с високите си вежди, впечатляващия си фасаден дизайн и изящните си детайли. Интериорът на катедралата също е впечатляващ, с великолепни витражи, статуи и алтари.
 • Размери: Катедралата на Антверпен е един от най-големите храмове в Белгия. Тя достига височина от около 123 метра и е известна с впечатляващата си големина и просторен интериор.
 • Художествени съкровища: Катедралата притежава богато съкровище от ценни произведения на изкуството. Тук се намират известните произведения на майстори като Питър Паул Рубенс, Ян Фабре и Якоб де Бакер.
 • Културно значение: Катедралата на Антверпен е една от най-важните туристически атракции в Белгия. Тя привлича посетители със своята великолепна архитектура, историческо значение и религиозна значимост.
 • Развлечения и събития: Катедралата често е домакин на музикални концерти, изложби и други културни събития. Посетителите имат възможност да се насладят на музикални изпълнения и да се запознаят с богатата културна сцена на Антверпен.

Катедралата на Антверпен е значим символ за града и едно от най-впечатляващите архитектурни съоръжения в Белгия. Тя предлага възможност за туристи и посетители да се потопят в богатата история и култура на региона.

 • Замъкът Гравенщайн – Лиеж

Замъкът Гравенщайн (Château de Gravensteen) се намира в град Лиеж, в региона на Валония, Белгия. Ето някои подробности за замъка:

Замъкът Гравенщайн е построен през 12 век от граф Филип от Лотарингия. Той служи като крепост, резиденция на графовете от Фландрия и съдебно заседателство през средновековието. Замъкът е бил реновиран и модернизиран през 19 век.

Замъкът Гравенщайн е типичен пример за феодална крепост с високи стени, кули и окопи. Той има каменна структура и се издига впечатляващо над градската панорама на Лиеж. Вътрешността на замъка включва двор, рицарска зала, тъмници и изложби.

Замъкът Гравенщайн има голямо историческо значение за региона и Белгия като цяло. Той служи като свидетел на феодалното минало на Лиеж и е символ на силата и властта на графовете от Фландрия през средновековието.

В момента замъкът Гравенщайн функционира като музей, където посетителите могат да разгледат различни изложби, свързани с историята и културата на замъка и региона. Музеят предлага и интерактивни турове, които дават възможност на посетителите да се потопят в богатата история на замъка.

От върха на замъка Гравенщайн се открива впечатляваща панорама към града Лиеж и околностите му. Посетителите могат да се насладят на красиви гледки и да се запознаят с архитектурата и градската среда на Лиеж.

Замъкът Гравенщайн е важна туристическа атракция и исторически обект, който предлага на посетителите възможността да се насладят на архитектурното богатство и историческото наследство на Лиеж.

 • Атомиум – Брюксел

Атомиум - Брюксел
Атомиум – Брюксел, Снимка от: iStock.com/ Memitina

Атомиумът е известна скулптура и архитектурна съоръжение, намиращо се в Брюксел, столицата на Белгия. Той е един от най-известните символи на града и важен туристически обект. Построен през 1958 г. за световната изложба Expo 58, Атомиумът представлява модерно виждане за бъдещето и става икона на модерната Белгия.

Атомиумът е създаден от инженера Андре Уотел и архитектите Жан Пол Хенри и Андре и Жан Пол Голденбърг през периода 1956-1958 г. За проекта се използва атомната структура на кристала на желязото и е предназначен да представлява символ на мира и научния прогрес.

Атомиумът е изграден от 9 големи сфери, свързани с хексагонални тръби. Всяка сфера има диаметър от 18 метра и е направена от стомана и алуминий. Най-голямата сфера представлява ядрото на атома, а останалите са разположени около него, представяйки електронните обвивки. Вътрешността на Атомиума е обзаведена с изложбени зали, които предлагат интерактивни и информативни изложби за историята и културата на Белгия.

Атомиумът не само представлява научния прогрес и атомната структура, но и символизира сътрудничеството и мира между народите. Той става символ на Брюксел и Белгия като цяло и едно от най-разпознаваемите забележителности в страната.

Атомиумът е популярна туристическа атракция и привлича милиони посетители от цял ​​свят всяка година. Туристите имат възможност да се възползват от интерактивни експозиции, които представят историческото и културно наследство на Белгия, както и да се насладят на невероятните гледки от върха на Атомиума.

В рамките на Атомиума се провеждат редица събития, изложби и културни мероприятия през цялата година. Тук се организират изложби на изкуство, научни конференции, музикални фестивали и други събития, които привличат посетители от различни области.

Атомиумът е не само изумително архитектурно съоръжение, но и символ на мира, прогреса и сътрудничеството. Той представлява значим паметник в Брюксел и се нарежда сред най-иконичните забележителности в Белгия. Със своята символика и интерактивни изложби, Атомиумът привлича и вдъхновява посетителите да се запознаят с културата и историята на Белгия.

Езикът и религията

Езикът и религията в Белгия са два важни аспекта от културното и социалното идентитет на страната. Ето подробна информация за тях:

Езици: Белгия е многоезична държава, като в нея се говорят няколко официални и регионални езика. Три основни официални езика са:

Нидерландски: Нидерландският език, наречен също фламандски, се говори предимно във фламандската област, която включва големите градове Антверпен, Гент и Брюксел.

Френски: Френският език се използва главно във френската област на Белгия, където са разположени градове като Брюксел, Лиеж и Намюр.

Немски: Германският език се говори в областта на Източна Белгия.

Религия: Белгия е религиозно разнообразна страна. Голямата част от населението е римско-католически верници и католици са по-голямата религиозна група. Въпреки това, през последните десетилетия се наблюдава намаление на ролята на религията в обществото и намаляване на броя на верните.

В Белгия съществува и значителна присъствие на други религиозни общности

Протестантство: Протестантската общност включва различни протестантски църкви и деноминации, като реформирани, лутерански и други.

Ислям: Ислямът е втората по големина религиозна общност в Белгия, предимно сред мюсюлманските имигранти и техните потомци.

Други религии: В Белгия има и представители на други религии като православието, еврейството, хиндуизма, будизма и други. Те са по-малцинствени общности, но вносят разнообразие и културно богатство в страната.

Кухня

Кухнята на Белгия е известна със своята разнообразна и вкусна храна, която отразява богатството на страната и влиянието на съседните култури.

Ето някои от най-характерните черти на белгийската кухня

 • Белгийският шоколад

Белгийски шоколад
Белгийски шоколад, Снимка от: iStock.com/ badmanproduction

Белгийският шоколад е известен по целия свят със своята висока качествена стойност и изискан вкус. Белгия е държава с дълга история в производството на шоколад и е една от водещите държави в света по производство и износ на шоколадови изделия.

Традицията на шоколада в Белгия се установява през 17 век, когато шоколадът пристига в страната от Южна Америка. През 19 век, Белгия става пионер в производството на шоколадови изделия с добавяне на мляко и други съставки.

Белгийският шоколад е известен със своята висока качествена стойност. Той се произвежда от най-добрите какаови зърна и висококачествени съставки. Белгийските шоколадови майстори се гордеят със своето умение и креативност при създаването на разнообразни шоколадови изделия.

Белгийският шоколад предлага богато разнообразие от вкусове и форми. Тук можем да открием тъмен, млякчов и бял шоколад, както и шоколад с различни добавки като орехи, бадеми, плодове, карамел и други.

В Белгия съществуват много известни производители на шоколадови изделия, които са известни с майсторството си и вниманието към детайлите. Някои от най-известните белгийски марки на шоколад включват Godiva, Neuhaus, Leonidas, Guylian и други.

Белгийският шоколад е популярен както сред белгийците, така и в чужбина. Той се изнася в целия свят и е предпочитан избор за подаръци или луксозни деликатеси.

Белгийският шоколад е свързан със специално защитено наименование, известно като „Белгийска шоколадова марка“ (Belgian Chocolate). Това означава, че само шоколад, произведен в Белгия, може да се нарича така.

Белгийският шоколад е синоним на качество, ръчна изработка и изискан вкус. Той предлага разнообразие от изкушаващи вкусове и форми, които са привлекателни както за националните, така и за международните пазари.

 • Гофрети

Гофрети
Гофрети, Снимка от: iStock.com/Sheviakova kateryna

Гофретите – едни от най-обичаните сладкиши по света, съчетават хрупкава, кафява външна коричка със сочна и мека вътрешност. Тези изящни десерти имат богата история, дълбоко свързана със средновековната Белгия. На първоначален етап, те се готвели като хлябни дискове между две горещи метални плочи. Но през 18 век, гофретите получават своя характерен вид с помощта на специална форма, създаваща илюзията на клетки.

За да се приготвят, смес от брашно, захар, масло, яйца и мляко се изсипва върху горещите гофретни плочи, които придобиват вкусна хрупкавост. След като тестото се изпече, гофретите са готови за удоволствие. Пързалки, вариации и добавки – тук няма правила. Можете да се насладите на тези вкусни шедьоври с разнообразни изпълнения, като шоколад, сиропи, пресни плодове или изискан сладолед.

Без значение от това, дали сте лакомник от Белгия или от друг край на света, гофретите са вечен символ на изискана сладост. Техният вълшебен съчетанието от хрупкавост и нежност ги прави поетапно вкусни и завладяващи. Независимо дали се предавате на класическия вкус с пудра захар, декадентен шоколад или свежи плодове, вкусът на гофретите е божествен и струва си да се насладите на всяка кухненска магия на този сладък шедьовър.

 • Миди

Миди
Миди, Снимка от: iStock.com/dmbaker

белгийските миди – изискани морски продукти, които оцаряват белгийската кухня. Отличаващи се със своя изтънчен вкус и текстура, те са обожавани от любителите на вкусната храна в цялата страна. И не е случайно! Богатството от морски дарове във вълнуващата морска област на Белгия е впечатляващо, но мидите заемат специално място в белгийската кулинарна сцена. Традицията на консумиране на миди се проследява през вековете и се предава от поколение на поколение.

Белгийските миди са уникални в своя сорт – с по-малка черупка, която ги отличава от другите видове. Цветът им прелъстително варира от нежно сиво до блестящо синьо и интригуващо черно, което ги прави не само вкусни, но и визуално изкусителни.

В ръцете на изобретателни белгийски готвачи, мидите се превръщат в неповторими ястия, съчетаващи традицията със съвременния стил. Класическите рецепти като „Миди на Белгия“ и „Миди със сметанов сос“ са само началото. Те се вплитат в изкусни супи, свежи салати, изискани пастети и примамливи пици, откривайки безкрайни възможности в кулинарния свят.

Консумацията на миди в Белгия е истинско изкушение, което се изживява със завидна наслада. Готвят се с майсторство и внимание и се сервират със специално приготвени сосове и придружителни ястия, които подчертават и издигат вкуса им до нови висоти. Комбинацията с топли, пържени картофки, известни като „фри“, е едно от най-търсените съчетания в белгийската кухня. Други изискани сосове като майонеза, ароматен чесън, нюансирана белгийска бира и разнообразни подправки придават на тази гурме деликатеса неповторим характер.

Без значение дали бъдат предложени като главно ястие, предястие или част от бюфет, белгийските миди винаги ще изненадат и разнообразят вкусовете на любителите на храната. Тяхната уникална комбинация от изтънчен вкус и аромат ги прави идеален избор за тези, които търсят нещо специално в своето гурме преживяване.

Ако сте любител на морските дарове и се стремите към изтънченост и вкусна храна, не пропускайте възможността да опитате белгийските миди. Те ще ви завладеят със своята елегантност и ще ви отведат на незабравимо кулинарно пътешествие, което ще остави незабравими впечатления във вашите сетива.

 • Белгийската бира

Белгийската бира
Белгийската бира, Снимка от: iStock.com/ Defne Serbetci

Белгийската бира, където страстта и майсторството на пивоварите създават изключителни напитки. Белгия е световно известна със своето богатство от пивоварни традиции, което превръща белгийската бира в истинско изкушение за любителите на този алкохолен напитък.

Историята на белгийската бира се проследява векове назад и е тясно свързана с монашеските общности, които били известни със своите умения в пивоварството. Традицията на пивоварството се предава от поколение на поколение, което допринася за високото качество и разнообразието на белгийската бира.

Белгия е дом на безброй различни видове бира, като всяка от тях предлага уникално преживяване на сетивата. От светли, освежаващи лагери до плътни, ароматни ейлове и сложни, ферментирани ламбики, белгийската бира притежава невероятно разнообразие.

Вкусът на белгийската бира е неповторим и привлича вниманието на ценителите от цял свят. От плодови нюанси до подправки и карамелени оттенъци, всяка глътка е истинско удоволствие за вкусовите рецептори. Белгийската бира се отличава с балансирания си вкус и висока степен на изработка, което я прави една от най-желаните и прочутите бири в света.

В Белгия пивоварството е изкуство, а бирата е превърната в културно наследство. Разнообразието от стилове, аромати и текстури предоставя на любителите на бира безкрайни възможности за откриване на нови и вълнуващи вкусове.

Независимо дали сте познавач или новобранец в света на белгийската бира, няма по-добро време да се отдадете на това удоволствие. Поглезете сетивата си с изисканата белгийска бира и открийте защо тя е толкова вълнуваща и възхитителна.

 • Белгийските фритове

Белгийските фритове
Белгийските фритове, Снимка от: iStock.com/ Berezko

Белгийските фритове са световноизвестен деликатес, който има своите корени в Белгия. Те са известни със своята хрупкава външност и мека, картофена вътрешност. Тези вкусни фритове дължат своята популярност на специфичния начин на приготвяне и избора на картофите, които се използват. Белгийските фритове обикновено се сервират в специални фритюрни хартии или кошнички, които ги държат топли и запазват хрупкавостта им.

Белгия е държава с богати традиции и обичаи, които отразяват културното и историческото наследство на страната. Ето някои от тях

 • Карнавали

Белгия е известна със своите карнавали, които се провеждат в различни региони през пролетта. Най-известните са карнавалите в Бинш, Аалст и Малмеди. Тези фестивали са пълни с костюми, маски и празнични паради, като хората се забавляват, танцуват и пеят по улиците.

 • Ден на краля

На 15 ноември Белгия отбелязва Деня на краля, когато се празнува рожденият ден на крал Албер I. Този ден е обществен празник, който се отбелязва с паради, събития и фестивали.

 • Белгийското пиво

Пивото има специално място в белгийската култура и традиции. Белгия е известна като родина на много видове бира, като те се празнуват и честват по различни събития и фестивали, като например Белгийския пивен фестивал в Брюксел.

 • Белгийските шоколадови празници

Като световен производител на изискани шоколадови изделия, Белгия празнува шоколада със специални събития и фестивали. Например, в град Брюж се провежда „Шоколадовият фестивал“, където посетителите могат да се насладят на различни шоколадови изкушения и демонстрации.

 • Коледни пазари

Коледни пазари
Коледни пазари, Снимка от: iStock.com/ Poike

През празничния сезон, градовете в Белгия оживяват с коледни пазари, наречени „Кермес на Коледа“. Това са пазари с дървени щандове, където хората могат да купуват ръчно изработени подаръци, украшения, топли напитки и традиционни коледни сладкиши.

 • Официалният ден на Белгия

На 21 юли Белгия отбелязва своя национален празник, известен като „НацDag“. Този ден е посветен на паметта на прогласяването на независимостта на Белгия през 1831 година. Събитията включват паради, флорални тапети, фестивали и фейерверки.

 • Белгийският национален ден на бира

На 1-ви февруари Белгия отбелязва Националния ден на бира. Този ден е посветен на почитането на белгийската бира и на ролята й в културата и историята на страната. Множество барове и пивоварни организират събития, дегустации и специални промоции на белгийските си сортове бира.

 • Белгийските войници с шапки с цвете

По време на военни паради и специални събития, белгийските войници носят традиционни шапки с цвете, наречени „цветни шапки“. Тези шапки се състоят от реални цветя, които са изкуствено поставени върху метална основа, образувайки различни десени и мотиви.

 • Празник на шоколада в Брюж

През месец март в Брюж се провежда „Шоколадовият празник“. Това е събитие, посветено на шоколада, където посетителите могат да се насладят на различни изложби, дегустации, демонстрации на шоколадни изделия и майсторски класове по приготвяне на шоколад.

В заключение,

Белгия е малка европейска страна с богата култура и история. Тя е домакин на институции на ЕС и НАТО и има развита икономика. Белгия е известна с красивите си градове, включително Брюксел, Брюж, Гент и Антверпен, и със своята вкусна кухня, включително шоколади и бири.

Реклама

- Advertisement -spot_img

Свързани статии