17.7 C
София
понеделник 17 юни 2024

Link

spot_img

От Парк Морска градина до Резерват Атанасовско езеро: 10 Природни Съкровища на Бургас

Съдържание

История на Бургас

Благоприятните природни условия в региона на днешния Бургас са дългогодишната причина за заселването на хора от древността. В наши дни са известни поне шест населени места от неолитната и каменно-медната епоха (VI-V хил. пр. Хр.), разпределени в различни части на града – при Рибното пристанище, в квартал Изгрев, квартал Ветрен, селищната могила „Бургас“. При извършване на археологически разкопки са открити съдове от бронзовата епоха (IV-II хил. пр. Хр.) в района на Рибното пристанище.

От I хил. пр. Хр. са известни няколко археологически обекта. Керамиката от ранно желязната епоха (XI-VI в. пр. Хр.) е засечена в квартал Ветрен, близо до минералните извори. Голямо селище с пристанище от V-III в. пр. Хр. съществувало в района на Сладките кладенци, намиращ се в днешния квартал Победа. Керамиката от този период също е била открита на определени места в квартал Изгрев. Надписи на тракийския вожд Аполоний, син на Ептайкент, са били забелязани близо до минералните извори в квартал Ветрен (бъдещите Акве калиде) и в квартал Изгрев.

Има сигурни свидетелства за съществуването на поне едно тракийско светилище в региона на съвременния Бургас, което се намира на връх Шилото в квартал Меден рудник и е било в употреба от IV в. пр. Хр. до III в.

От времето на Римската империя са известни няколко археологически обекта. Първо, некропол от IV век е бил открит в района на сградата на текущата Областна управа. Римска керамика и оброчни плочки са засечени и на светилището на връх Шилото. През римската епоха са издигнати големи терми – Акве калиде, няколко разкошни римски вили в района на Форос, близо до съвременния квартал Крайморие на Бургас, както и голяма вила от III-IV век на север от квартал Сарафово.

През късната античност (VI-VII век) са построени крепостната стена на Акве калиде и крепостната стена на полуостров Форос. В същото време е издигната и кулата в района на Пода.

Счита се, че за първи път името Бургас се споменава в исторически източници през XIII век. Тогава византийският поет Мануил Фил описва Пиргос, който според учените е същият като сегашния Бургас. Пиргос е гръцка дума, превеждана буквално като „кула“.

През средновековието Акве калиде продължава да съществува, вече с новото си име Терма. В зоната на източния източник на езеро Вая и в района на Форос и кулата в Пода съществуват селища от XII-XIV век. Има доказателства за съществуването на средновековно селище точно срещу Медаровата вила на север от язовир Мандра. През 2012 г. северно от квартал Сарафово е открита и средновековна църква от XII-XIII век с аязмо.

Най-ранната датирана карта, на която е отбелязан Пиргос (Бургас), е от 1697 г. и е дело на холандеца Николаас Витсен. През XVIII век Бургас вече е известно и оживено пристанище, посещавано от различни видове кораби, характерни за това време. Градът разполага с над 1000 къщи и участва активно в морската търговия. От 1854 г. Пиргос става център на каза (окръг) с 68 съседни села и се трансформира от пристанище в „касаба“ – малък град.

През 1869 г. се осветява първият български храм, посветен на светите братя Кирил и Методий, и започва създаването на българско училище с учител Боян Керемидчиев. На 20 април 1869 г. се провежда първата българска служба в църквата под настоятелството на поп Георги и митрополит Серафим.

На 6 февруари 1878 г. цялото население на Бургас приветства специалния „летящ“ руски отряд под командването на полковник А. М. Лермонтов, който обявява освобождението на града от османско владичество. На следващия ден, 7 февруари 1878 г., се създава първата българска община в Бургас, с кмет Нико Попов и помощник-кмет Панайот Русалиев. Това е началото на периода на растеж на Бургас.

През 1891 г. се изготвя и приема регулационен план, определящ улиците и кварталите на града. Изключително важно е създаването на железопътната линия Ямбол-Бургас през 1890 г. и строежът на модерно пристанище в Бургас през 1903 г.

В началото на XX век градът преживява индустриализация. В същото време в града се разпространяват обществени и културни идеи и постижения. През 1888 г. започва обширна просветна дейност с основаването на Бургаската общинска библиотека. През 1908 г. се създава читалище „Пробуда“, което организира различни събития и литературни вечеринки.

През 1912 г. учители по история и общественици създават Археологическо дружество „Дебелт“, което по-късно се превръща в Градски и после в Окръжен музей. След 1920 г. се провеждат редовни учебни занятия в няколко начални и гимназиални училища – Девическа, Търговска и Мъжка гимназия, Немско и Държавно техническо училище, Френски пансион и др. Градът става известен със своята интензивна културна, образователна и икономическа активност, като привлича художници, актьори, поети и писатели. Така през XX век Бургас се утвърждава като космополитен център с успешни предприятия, летище и голям нефтопреработвателен завод.

География и климат

Град Бургас се насочва към югоизточното крайбрежие на България, притежавайки привлекателно местоположение на брега на Черно море. Разположен приблизително на 42°30′ северна ширина и 27°28′ източна дължина, този морски град заема стратегическа позиция, която му придава значимост в икономически, културен и туристически план.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Бургас е ключов морски порт, който не само обслужва търговски потоци, но също така играе важна роля в развитието на корабостроенето и риболовната индустрия. Пристанището му е едно от най-големите в страната, като осигурява важна връзка с Черноморския регион.

Разположен в област Бургас, която е част от Югоизточния район на България, градът граничи с Турция, което допълнително подчертава неговата геостратегическа важност. Този регион се отличава не само с икономическа активност, но и с природна красота, която включва плажове, резервати и природни паркове.

Климатът в Бургас е благоприятен през цялата година, като се предоставят отлични условия за туризъм и отдих. Този град съчетава богата история, културни забележителности и съвременен облик, привличайки както местни, така и международни посетители.

Известност и характеристики в град Бургас

Природа и Море

Естествената красота и природните ресурси на региона около град Бургас действително представляват значителен атрактивен фактор за туристи. Вотът предоставя по-подробна информация:

Плажове: Бургас разполага с разнообразие от плажове, предоставящи възможности за различни видове отдих. Някои от популярните плажове в района включват Слънчев бряг, Царево, Приморско и други. Те предлагат чист пясък, кристално чиста вода и съответстваща инфраструктура за посетителите.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Черно море: Районът на Бургас граничи с Черно море, което е едно от най-големите и най-красиви морета в света. Топлите температури на водата през летните месеци правят морето привлекателно за плажни почивки и водни спортове.

Природни запазени територии: В близост до града се намират природни запазени територии и паркове, като Национален природонаучен музей „Природа и наука“, където посетителите могат да се запознаят с богатството на местната фауна и флора.

Езера и блатен район: Регионът разполага с езера и блатни зони, които са дом на разнообразие от птици и растения. Езерото Атанасовско, например, е важно за местната екосистема и е място за птичи наблюдения.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

То е природно образувание разположено близо до град Бургас в югоизточната част на България Това солено езеро се простира в близост до Черно море и играе важна роля за биологичната и екологичната равновесие в региона В езерото се срещат различни видове водни птици и риби и то е от значение за миграцията на птици и елемент от мрежата от важни водно блатни територии Солеността на водата е висока създавайки уникални условия за съществуване на соленолюбиви растения и микроорганизми В околността на езерото има солени езерни плажове които са популярни сред обитателите на региона Любителите на природата и птичарите често посещават региона за наблюдение на дивата природа Езерото е предмет на усилия за опазване и устойчиво управление Инициативи за борба със замърсяването и опазване на водната среда са от значение за запазване на екосистемата на езерото Местните жители и посетителите могат да се насладят на природата и спокойствието на езерото като същевременно имат възможност да се запознаят с богатството на биоразнообразието в региона

Природни резервати: По-далеч на юг се намират природни резервати като Резерват „Ропотамо“, където посетителите могат да се насладят на красиви пейзажи, река и природни обекти.


Резерват „Ропотамо“ представлява естествено образувание, разположено близо до град Созопол на българското Черноморско крайбрежие. Резерватът е обявен за защитена зона поради своята изключителна природна красота и важност за запазване на екосистемите в региона.

Централна точка в резервата е река Ропотамо, която меандрира измежду гъстите гори и блатни участъци, предоставяйки уникален природен пейзаж. Реката се отличава с разнообразие от растителни и животински видове, създавайки благоприятни условия за множество екосистеми.

„Ропотамо“ е известен и като важна територия за гнездене и престой на различни водни птици. Чайки, корморани, чапли и други птици са често гости в резервата, което го прави предпочитано място за наблюдение на дивата природа.

Лодката на Ропотамо предоставя на посетителите възможността да се потопят в уникалния природен рай на реката и да се насладят на красивите гледки. Тази туристическа екскурзия позволява на гостите да се запознаят с природните богатства на резервата по най-добрия начин.

Една от визуалните атракции в резервата е скалната арка „Понтона“, която допълнително обогатява природния характер на региона.

Резерватът „Ропотамо“ не само предоставя прекрасна възможност за отдих и наслаждаване на природата, но и активно поддържа инициативи за опазване на околната среда и биологичното разнообразие в региона.

Тези природни атракции правят региона около Бургас не само привлекателен за туристи, но и подчертават важността на опазването на природата в района.

Икономика и Промишленост

Бургас е важен икономически център в България и разполага с разнообразна икономика. Ето някои от основните аспекти на икономиката и промишлеността на града:

Петролната индустрия: Градът е дом на един от най-големите нефтопереработвателни комплекси в страната – Нефтопереработвателен комбинат Бургас (НПЗ Бургас). Този комплекс играе ключова роля в нефтената индустрия на България и региона.

Хранителна и земеделска промишленост: Бургас е център на хранително-вкусовата и земеделската промишленост. Тук се произвеждат и обработват храни, включително месо, млечни продукти, зърнени храни и други.

Химическа промишленост: В града се намират различни предприятия в областта на химичната промишленост, като производство на химикали, гуми и други химически продукти.

Металургия и машиностроене: Бургас разполага с предприятия, занимаващи се с производството на стоки от метал и машиностроене. Това включва металургични заводи и производители на метални изделия.

Търговия и логистика: Портът на Бургас е важен търговски център и ключов възел за транспорта на стоки. Това прави града важен за логистиката и външната търговия на страната.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Туризъм и услуги: С развиващата се туристическа индустрия, услугите играят съществена роля в икономиката на града. Хотели, ресторанти, търговски центрове и други туристически обекти допринасят към икономическото разнообразие на региона.

Екология

Устойчивото развитие и опазването на околната среда са важни аспекти от дейността на град Бургас. Този ангажимент се изразява чрез различни инициативи и проекти, които подчертават грижата за природата и екосистемата на региона. Някои от ключовите инициативи в този контекст включват:

Опазване на морската среда: Бургас, като град, разположен на брега на Черно море, отделя сериозно внимание на опазването на морската среда. Различни програми и проекти се изпълняват за намаляване на замърсяването на морската вода и опазване на биоразнообразието в морето.

Екологични и образователни кампании: Градът подкрепя различни екологични и образователни инициативи, които имат за цел повишаване на осъзнатостта на гражданите по отношение на околната среда. Това включва кампании за разделяне на отпадъците, намаляване на енергийната консумация и други подобни идеи.

Зелени пространства и паркове: Градът инвестира в създаването и поддържането на зелени пространства и паркове. Тези обществени места не само предоставят място за отдих, но и допринасят за подобряване на качеството на въздуха и обогатяване на градската среда с растителност.

Управление на отпадъците: Бургас се стреми да подобри системата за управление на отпадъците, включително разделянето и рециклирането на отпадъците. Това има за цел намаляване на вредното въздействие върху околната среда и поддържане на устойчивост.

Велосипедни ленти и обществен транспорт: Инициативи за насърчаване на екологичния транспорт, като велосипедите и обществения транспорт, са част от стратегиите за намаляване на замърсяването от автомобилите и подобряване на качеството на въздуха в града.

Спорт и Развлечения

Градът Бургас предоставя разнообразие от възможности за спорт и развлечения, които привличат както местни жители, така и туристи. Ето някои от ключовите аспекти в този контекст:

Водни спортове: Благодарение на своето местоположение край Черно море, Бургас предлага отлични условия за водни спортове. Туристите и жителите могат да се насладят на кайтсърфинг, ветроходство, гмуркане и други водни развлечения.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Плажен туризъм: Плажовете на Бургас са привлекателни и предлагат идеални условия за слънчеви бани, плажен волейбол и плажни игри. Различни частни и обществени плажове предоставят възможности за отдих и развлечения на морския бряг.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Туризъм и екскурзии: Бургас е база за туристически пътешествия към близки интересни места, като Несебър, Слънчев бряг и Резерват „Ропотамо“. Туристите могат да се възползват от екскурзии, които обхващат исторически и природни забележителности в близкия регион.

Спортни събития: Бургас е домакин на различни спортни събития през годината. Това включва състезания по водни спортове, маратони, велосипедни събития и други. Такива мероприятия допринасят за спортната култура и активност в града.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Културни събития: Градът организира разнообразни културни събития, като фестивали, концерти, изложби и театрални представления. Те предоставят възможност за наслаждаване на изкуството и културата на региона.

Спортни обекти и клубове: Бургас разполага с модерни спортни обекти, включително стадиони, спортни зали и фитнес центрове. Това позволява на местните жители и посетителите да се занимават с различни спортове и физически активности.

Какво да посетим в Бургас?

Ако сте в Бургас и търсите интересни забележителности и занимателни места, има много неща, които можете да посетите и видите. Вотът по-долу включва някои от най-популярните места и атракции в града:

Морската градина

Морската градина в Бургас е обичан исторически символ на града, който привлича посетители със своята естетика, морска атмосфера и различни атракции. Исторически факти:

Морската градина в Бургас е създадена през 1910 г. по инициатива на бургаския общественик и благодетел Григор Сугарев. Той дарява значителен финансов принос за създаването на парка, който бързо става обичано място за отдих. През 1960 г., със започването на строежа на новата зона на пристанището, Морската градина претърпява значителна архитектурна промяна, като беше преобразена във формата, която я познаваме днес. През годините паркът претърпява редица обновления и разширения, които добавят нови елементи към неговата структура. Тези промени включват създаването на цветни градини, украсени алеи и различни скулптурни композиции.

Морската градина представлява пространство от около 800 декара, разположено в северната част на града, в близост до морето. Паркът е изключително поддържан и предлага разнообразие от активности и атракции. Зелени Площи и Цветни Градини: Многобройни зелени площи и цветни градини правят Морската градина идеално място за спокойни разходки и пикници. Различните растителни видове обогатяват биоразнообразието на парка. Паркът се отличава с различни скулптурни композиции, често вдъхновени от морски мотиви. Тези инсталации придават художествен характер на общия облик на Морската градина. Детски площадки и зони за игра правят парка подходящ за посещение с цялото семейство.

Висок обзорен мост в парка предоставя прекрасна панорамна гледка към Черно море и прибрежната ивица.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Морската градина е често домакин на различни културни събития, фестивали и концерти, които придават допълнително значение на обществения дух на града. Морската градина в Бургас представлява уникално и исторически обогатено място за отдих и развлечения, запазвайки своята привлекателност през годините.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Пристанището

 Пристанището в Бургас е едно от тези места, които привличат със своята неповторима обстановка и разнообразие от забавления. Предлагащо марина с величествени яхти и лодки, това място впечатлява от самото начало.

Ресторантите и кафенетата по крайбрежието са истинска наслада за сетивата. Всяка яхта, всяко кафе, всяко ястие са част от историята на пристанището. Има нещо особено в това да се потопиш в атмосферата на морето, докато вкусваш превъзходството на местната кухня.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Гледката към Черно море е едно от тези неща, които просто вземат дъха ти. Седейки на брега, можеш да усетиш силата и спокойствието на водите, докато слънцето се играе с отражението си върху вълните.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Разходката по пристанището е истинско удоволствие. С вятъра в косата и миризмата на морето във въздуха, времето тук се забравя. Всяка детайл, от корабните вериги до малките рибарски лодки, има своя приказка да разкаже.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Този кът от Бургас е място за спокойствие, красота и възможност за изпитване на магията на морето. Ако търсиш място, където времето се спира и всяка минута е специална, пристанището в Бургас определено е това място.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“

Катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ в Бургас е едно впечатляващо духовно и архитектурно съкровище. С внушителните си размери и изящна архитектура тя привлича вниманието на всеки, който стъпи на света й почва.

Това е една от най-големите православни катедрали в страната, която съчетава в себе си традиционния дух на православието с модерния архитектурен стил. Църквата е посветена на светиците Кирил и Методий, които са известни като просветители и творци на славянската азбука.

Място за духовно посещение, катедралата предлага уютна обстановка за размисъл и молитва. Вътрешността й е богато украсена с иконостаси, фрески и други духовни елементи, които пренасят посетителите в дълбоката история на християнството.

За тези, които обичат историята, катедралата предоставя възможност за разглеждане на множество исторически елементи. От архитектурните детайли до стенописите, всяка част от Катедралата „Св. Св. Кирил и Методий“ носи отпечатъка на времето и вярата.

Това свещено място не само предоставя възможност за духовно изживяване, но и е важна част от културното и религиозно богатство на града Бургас.

Регионален исторически музей


Регионалният исторически музей в Бургас представлява истинско съкровище от исторически и културни богатства. Този уникален институт е домакин на богата експозиция, която пренася посетителите в дълбокото минало на региона.

С мисията си да запази и представи историята и културното наследство на местността, музеят предлага уникален поглед върху миналото. Археологически находки, артефакти и ценни картини са част от богатата колекция, която разкрива разнообразието на живота и развитието на региона през вековете.

Посетителите имат възможността да се потопят в историята на Бургас чрез различни изложби, представящи етапи от местната еволюция. От древни археологически находки до съвременни изящни изкуства, музеят оказва възможност за обогатяване на знанията за културата и традициите на региона.

Регионалният исторически музей в Бургас не е просто съхраняващо място, а истинска галерия на времето, предоставяща образователен и вълнуващ опит за всеки посетител.

Поморийски езерен курорт

Поморийският езерен курорт е истинска природна оазис, намиращ се на кратко разстояние от града. Този уникален курорт привлича посетители със своите лечебни минерални извори и прекрасната си природа.

Тук, сред естествени богатства и спокойна обстановка, гостите могат да се насладят на едно истинско убежище за релаксация и възстановяване. Лечебните свойства на минералните извори са дълбоко вградени в територията, като предоставят уникална възможност за здравословен отдих.

Поморийският езерен курорт е идеално място за тези, които търсят нещо повече от просто летуване. Тук природата се прелива в хармония с лечебните свойства на минералните води, предоставяйки на гостите чудесна възможност за зареждане с енергия и подобряване на здравословното състояние.

От плажни разходки до лечебни процедури, Поморийският езерен курорт предлага пълноценно изживяване за посетителите, които се стремят към хармонията между природа и благополучие.

Музей на маските и куклите

Музеят на маските и куклите в Бургас е едно уникално място, което отвежда посетителите във вълшебния свят на традиционните маски и кукли от различни култури по света.

Този музей представя богатството на различните традиции, обичаи и изкуства чрез колекция от изкусно изработени маски и кукли. Посетителите могат да се потопят в цветната палитра на световните култури и да изживеят удивителната разнообразност на традиционните изкуства.

Всеки експонат в музея разказва своята уникална история и предлага поглед върху спецификите на различните общности. От традиционните маски, използвани при обреди и празници, до ръчно изработените кукли, олицетворяващи различни аспекти на живота, музеят предлага несравнимо пътуване из различни светове и времена.

Този културен коридор през различни традиции прави Музеят на маските и куклите в Бургас истинско съкровище на културното наследство, където всяка изложба е вратата към ново и вълнуващо пътешествие из миналото и съвремието.

Паметникът на свободата


Паметникът на свободата в Бургас е величествен и впечатляващ спомен за тези, които са пожертвали живота си в борбата за свободата на България. Този символичен паметник служи като израз на благодарност и уважение към тези, които са жертвали всичко за идеалите на свобода и независимост.

Впечатляващата архитектура и височината на паметника му придават изключителност и солидност. Той стои като вечен страж, напомняйки на посетителите за цената на свободата и жертвата, извършена в името на националната идентичност.

Паметникът на свободата често служи като място за събирания, поклонения и официални церемонии, където обществото се събира, за да почете паметта на тези, които са дали живота си за свободата на страната. Той е не само структура, но и символ на единство, гордост и преданост към идеалите на свободата.

Музей на бургаското слънце

Музеят на бургаското слънце представлява вълнуваща експозиция, целяща да разкрие историята и богатствата на града, включително златото, което е произведено от златните пясъци в региона. Този музей е уникален в своята мисия да разкаже за свързаността на града със злато добивната индустрия и историята му като богат и културен център.

Експозицията на музея проследява развитието на града през времето, от древността до съвремието. Специално внимание се отделя на периодите от злато добива в региона и въздействието им върху икономиката и културата на града.

Златото от златните пясъци, представено в музея, не само като благороден метал, но и като символ на богатство и процъфтяване, играе важна роля в разказа за Бургас. Посетителите могат да се насладят на уникални артефакти, изработени от златото, и да научат за технологиите, използвани в злато добивната индустрия.

Музеят на бургаското слънце предоставя интерактивен и образователен опит, който не само проследява историята на града, но и служи за поклонение на богатствата му и важната роля, която златото играе в неговата история.

Градски художествен музей

Градският художествен музей в Бургас е прекрасно място за тези, които обичат изкуството и културата. Той представлява платформа за изява на български художници и единствено пространство, където творчеството може да се разглежда и цени. Музеят предлага уникален поглед върху местната и българската художествена сцена чрез различни изложби и колекции.

Посетителите имат възможността да се насладят на разнообразие от изкуствени творби – от живопис и скулптура до съвременни медии и инсталации. Изложбите се обновяват редовно, предоставяйки възможност за винаги нови и вълнуващи изживявания.

Градският художествен музей не само е място за наслаждаване на изкуството, но и за обогатяване на разбирането за различните художествени тенденции и стилове, които съставляват богатата мозайка на българската художествена традиция.

Римска терма (Комплексът на Римска терма)

Римската терма в Бургас, известна и като Комплексът на Римска терма, представлява археологически обект, където се запазени останки от римски бани, които посетителите могат да разглеждат. Този археологически комплекс предоставя уникален поглед върху обичаите и инженерните постижения на древните римляни в областта на хигиената и социалния живот.

Останките на римските бани в Бургас датират от периода на Римската империя и са важна част от културното наследство на региона. Посетителите могат да се разходят из секции на термите, където са съхранени различни елементи като хипокаустум (отоплителна система), фригидариум (студен басейн) и калдариум (топъл басейн). Тези останки предоставят представа за иновациите в римската инженерия и обществения живот.

Римската терма в Бургас често е обект на археологически изследвания и консервация, за да се запазят и представят максимално добре на посетителите. Този археологически обект играе ключова роля в разбирането на историята и културата на града в древността.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography


В заключение

Градът Бургас представлява удивителна комбинация от природни красоти, историческо богатство и съвременен облик. Неговата привлекателност се изразява в чистите плажове, грижата за екологията, културното и историческото наследство, както и в многобройните възможности за активен отдих и развлечения.

От Римската терма до Морската градина, от богатата икономика и промишленост до спортни и културни събития, Бургас предоставя обширен и разнообразен образ на модерния град със застъпен характер. За посетителите и жителите му този град е място, където се преплитат и съчетават традиция и иновация, запазване на природата и устойчиво развитие.

Така, Бургас не само привлича с красивите си плажове и морска атмосфера, но и със своите богати история, култура и жизнен стил, които го правят неотразимо място за посещение и преживяване.


Бургас, снимка от: Stavrev Photography
Бургас, снимка от: Stavrev Photography

Реклама

- Advertisement -spot_img

Свързани статии