19.7 C
София
неделя 14 юли 2024

Link

spot_img

Полезни насоки и съвети при посещение на Египет

Полезни насоки и съвети при посещение на Египет

Ето някои от тях които да имате предвид, когато планирате посещение на Египет

С каква валута се пазарува в Египет ?

Официалната валута на Египет е египетска лира, приемана навсякъде, но няма да имате и проблеми, ако използвате и долари и евро в курортните градове. Бъдете Внимателни с различните валути, защото местните хора използват възможността да променят курсовете, както им е угодно. Най- добре и най-удобно е да боравите с тяхната парична единица, тъй като се смята и много по-лесно.

10 египетски лири = ~1,13 лв.

Какви забележителности да посетим в Египет ?

 • Пирамидите в Гиза и Сфинкса

Едно пътуване до Египет, пропускайки посещението на пирамидите, е като да отидеш в Рим и да не видиш папата. Не, сериозно, наистина е абсолютно задължително. Разположени са на 9 км. от гр. Гиза и на 25 км. от Кайро.

Археологичното чудо включва 3 големи пирамиди – Хеопсовата пирамида, Пирамидата на Хефрен и Пирамидата на Микерин, а също и няколко по-малки, разположени наблизо.  Сфинксът се намира на платото край Гиза в Египет и пази покоя на фараоните, погребани в пирамидите.

Пирамидите в Гиза и Сфинкса
Пирамидите в Гиза и Сфинкса, Снимка от: iStock.com/fmajor
 • Долината на царете

И по-специално гробницата на Тутанкамон. Макар и Тутанкамон и Рамзес II да са известни фараони, Новото царство разполага със значително по-голям брой велики управители. Всички те са погребани в долината на царете на западния бряг на Луксор.

Долината на Царете в Египет
Долината на Царете, Снимка от: iStock.com/ StockByM
 • Райският остров

Известен още като Paradise Island, е изключително красиво място. На острова няма растителност, но се отличава с фин, бял пясък и прекрасни сламени чадъри. Той е заобиколен от кристално синя вода и предлага дъх вземащи гледки. В самата вода има налична надуваема водна пързалка, която предлага забавление и развлечение.

На острова има и плажно заведение, където можете да си закупите напитки и да си похапнете. Въпреки това, бъдете внимателни с храната и избора си. Понякога в заведенията се организира и танцувална програма за посетителите, с популярния „Танц на корема“ (Belly dance).

 • Луксор

Е известен като домът на някои от най-великите храмове в древния свят. Един от тях е храмът в Карнак, който е посветен на бог Амон Ра. Този храм е невероятно голям и няма друг храм, който да го надминава по размери.

Луксор се намира на мястото на древния египетски град Тива, който беше една от столиците на Древен Египет. Посещението на Луксор предлага вълшебно поглед към величието и богатството на древната египетска цивилизация.

Кайро е съвременната столица на Египет и е пълна със забележителности, които трябва да посетите. Ето някои от тях:

 • Цитаделата

Известна още като Саладиновата крепост, Цитаделата е историческа фортификация, разположена на върха на хълм в Кайро. В нея се намира Голямата джамия на Мухамед Али, която е изключително впечатляваща.

 • Египетският музей

Това е най-известният музей в Египет и дом на много археологически съкровища. Тук можете да видите маската на Тутанкамон и други древни съкровища от фараонската епоха.

Полезни насоки и съвети при посещение на Египет - Египетският музей
Египетският музей, Снимка от: iStock.com/Ahmed Alattar
 • Кулата на Кайро

Известна още като Бурдж Калайон, тази кула предлага впечатляваща гледка върху града. Можете да се възползвате от асансьора, за да стигнете до най-високата точка и да се насладите на панорамата.

Кулата на Кайро
Кулата на Кайро, Снимка от: iStock.com/Nirian
 • Музей на слънчевите лодки

Това е уникален музей, в който се изложени реконструирани древни слънчеви лодки, които са открити в околностите на пирамидите в Гиза.

 • Абу Симбел

Храмът, изграден от Рамзес II в чест на египетските богове. Той е от труднодостъпните исторически обекти в Египет, но величието, което излъчва наистина спира дъха на всеки застанал пред него. Можете да вземете самолет от Асуан (около 1 час) или да вземете автобус / такси (около 3-4 часа във всяка посока).

Дрехи подходящи за Египет

Вярно е, че консервативното облекло не е задължително в Египет, но е важно да се съобразите с мюсюлманската култура и да проявявате уважение. Когато посещавате джамии или свещени места, е препоръчително да бъдете облечени с покрити колене и рамене. Можете да носите шал или покривало, което да поставите върху главата си. Това е начин да покажете уважение към местните обичаи и религиозни практики.

В други области на Египет облеклото е по-свободно, но винаги е добре да бъдете скромно облечени и да избягвате прекомерно разкриващи дрехи, особено в религиозни или консервативни области.

За през деня, задължително си пригответе леки, памучни и ленени облекла, в препоръчителна комбинация с шапка и слънчеви очила, които да ви пазят от прах и слънце (все пак сте сред огромна пустиня).

За вечерта си вземете и по-топли дрехи, тъй като понякога се захлажда и повече, когато се скрие слънцето, но много зависи и от сезона и момента, в който сте там.

Пазарлъкът в Египет е „национален спорт”

Пазаренето в Египет е задължително. В противен случай, ще плащате много високи цени за всичко и можете да бъдете излъгани. На доста от местата, особено при търговците на сувенири, можете да свалите цената понякога и на половина.

Пазарлъкът наистина е широко разпространен в Египет и се провежда по улиците, магазинчетата, около туристическите обекти и дори на неочаквани места като аптеки. Локалните търговци са наясно с туристическата посещаемост и могат да предложат цени, които се отличават от първоначалните. Важно е да знаете, че пазарлъкът е част от местната култура и обичай и се счита за нормално да се търгува и преговаря за цените.

Въпреки това, има и някои места, където пазарлъкът не е толкова разпространен или не е препоръчителен. Например, в по-големите магазини с фиксирани цени или в ресторантите може да не се приема пазарлък. В такива случаи, е добре да спазвате обичайните цени и да се предложите да платите съответната сума.

Важно е да бъдете нащрек и да бъдете уверени в качеството и автентичността на предлаганите продукти, особено при пазаруването на скъпоценни предмети или антиквариат. Бъдете внимателни и използвайте здрав разум, когато се ангажирате с пазарлък и преговаряте цените.

Още полезни съвети за Египет

Вече получихте информация за основните неща, а ето и редица други препоръки, които могат да ви свършат работа при престоя ви в Египет:

 • Кога е най-доброто време да се посети Египет?

Най-подходящото време за почивка в Египет е между месеците октомври и април, когато температурите са по-ниски и по-приятни. Това прави дестинацията и отличен вариант да посрещнете Коледа или Нова година в Египет.

 • Удобни обувки

Затворени обувки, маратонки, джапанки, сандали или др.

 • Бански

При посещение на курортите в Египет, банските са необходими, особено ако планирате да се насладите на плажа и морските активности. Курортите предлагат прекрасни плажни зони и възможности за плуване, гмуркане и други водни спортове. Затова е добре да вземете със себе си бански, като бъдете сигурни, че те са подходящи за вашия конкретен вид активност и комфорт.

Възможно е да се наемат и бански на места като плажове или хотели, но е добре да имате свои лични, които да ви осигурят удобство и сигурност. За дрехите вече споменах, но да повторим. През деня е препоръчително да облечете по-леки дрехи, които ще ви предпазят от горещините и слънцето.

Важно е да избягвате твърде разголени и къси облекла, но като туристи, местните хора уважават вашата позиция и няма да има проблем, освен ако сте в джамии или други светилища, където е необходимо да бъдете по-скромно облечени. За вечерта си носете и нещо по-топлещо, за всеки случай.

 • Дребни пари за бакшиши в Египет

В Египет е обичайно да се дават бакшиши на персонала в хотелите и на някои други места. При носенето на дребни пари за бакшиши, е препоръчително да имате както американски долари, така и египетски лири. Бележете, че някои хора предпочитат долари, особено в туристическите зони. Обикновено, 1$, 10 или 20 египетски лири (което са съответно около 1 и 2 български лева) се приемат добре като бакшиш.

Въпреки че даването на бакшиши не е задължително, те могат да гарантират по-добро обслужване и да направят престоя ви по-приятен. В Египет културата на бакшишите е широко разпространена, особено защото заплатите на персонала често са ниски. Като давате 1$ на служител от хотел, може да му помогнете значително, а също така може да получите по-качествено обслужване.

Все пак, решението дали да давате бакшиши е на ваше усмотрение и зависи от вас. Ако решите да давате бакшиши, бъдете внимателни да ги давате с усмивка и благодарност, като покажете уважение към местната култура и труда на служителите.

 • Пийте вода

Не забравяйте, че все пак сте сред пустиня, температурите са високи и влажността е ниска. Консумирайте поне по 1,5-2 литра вода дневно, но не от чешмата, тъй като може да хванете неприятен стомашен вирус. Купувайте си само бутилирана вода, продава се навсякъде.

 • Храната и напитките

В топ хотелите в Египет храната и напитките обикновено се считат за безопасни, тъй като те следват строги хигиенни стандарти. Тези хотели са насочени към туристите и правят всичко възможно, за да осигурят качествено и безопасно хранене. Въпреки това, извън хотелските комплекси е препоръчително да бъдете много внимателни, когато става въпрос за храната и напитките.

При посещение на места за хранене на улицата или малки локални заведения, хигиенните условия могат да бъдат непредсказуеми и не толкова задоволителни.

В тези случаи никой не може да ви гарантира качество и сигурност на предлаганата храна. Ако искате да опитате местната кухня извън хотела, препоръчително е да избирате ресторанти с добра репутация и добре поддържани хигиенни стандарти.

Обърнете внимание на чистотата и свежестта на съставките, както и на начина, по който са приготвени и сервирани храната и напитките. Запазете предпазливостта и разума си, когато става въпрос за избора на места за хранене извън хотела, за да се уверите в качеството и безопасността на предлаганата храна и напитки.

 • Спрей за насекоми

При посещение на Египет е препоръчително да имате със себе си репелент против насекоми, особено комари. Въпреки че хотелите предприемат мерки за контрол на насекомите, винаги е добре да имате свое собствено средство за защита.

 • Лекарства

При посещение на Египет е важно да вземете със себе си лекарства. Местните аптеки предлагат по-евтини продукти, но може да бъде трудно да откриете точно същите лекарства с познатите ви имена. Някои от най-необходимите лекарства, които може да ви потрябват, включват тези за стомашни проблеми, повръщане и капки за чувствителни очи поради песъчинки във въздуха. В случай на необходимост, в хотелите има лицензирани лекари, които могат да ви помогнат.

 • Виза

За да влезете в Египет, вие ще имате нужда от виза, която се издава на ГКПП (Граничен контрол и паспортен пункт). Тази виза е с валидност 30 дни и цената й е 25 долара. Ако планирате да останете в страната повече от 30 дни, ще ви бъде необходима многократна виза, която струва 35 долара.

 • Документи

За да посетите Египет, е необходимо да имате валиден паспорт, който е издаден извън страната. Освен това трябва да получите необходимата виза, както е посочено по-горе. Задграничният паспорт и визата са задължителни, за да влезете и пребивавате в Египет.

 • Камилите

Бъдете особено внимателни около пирамидите, тъй като може да се сблъскате с измамници, които предлагат безплатно качване на камила, но след това нагледно избягват в пустинята и изискват значителна сума пари, за да ви върнат обратно и свалят от камилата. Ако изберете да се качите на камила, бъдете наясно, че те се изправят и сядат с първо предните крака, а след това задните или обратно.

Техните движения са различни и не може да бъде предвидено, затова се държете здраво и следвайте тяхната ритмика. Камилите са изключителни животни и усещат настроението на хората, особено когато те са в страх. Въпреки това, те не представляват опасност, освен ако не са провокирани от определено поведение или действие.

 • Снимки

Моля, имайте предвид следните съвети относно снимането в Египет:

За жени: Ако желаете да снимате жени, е необходимо да получите съгласието на мъжа, който ги придружава. Уважавайте техните културни норми и осигурете си разрешението, преди да направите снимка.

Ограничения за снимане: Има някои сгради и обекти, които е забранено да снимате. Това включва военни обекти, летища, маската на Тутанкамон в музея и други. Уверете се, че спазвате указанията и ограниченията за снимане, за да избегнете неприятности.

 • Запазване на морската среда

Не опитвайте се да изнасяте корали и други морски видове от плажа или от морето. Това е напълно забранено. Бъдете осведомени, че летищата разполагат със специални скенери и сензори, които могат да открият нарушенията. Ако бъдете заловени, ще бъдете наказани с глоба, която може да бъде значителна.

Запомнете, че важно е да бъдете уважителни към местните обичаи и правила и да спазвате правилата за снимане, за да се насладите на безпроблемно посещение в Египет.

 • Ваксини

Вярно е, че за пътуване в Египет няма задължителни ваксини. Въпреки това, е важно да вземете предвид превантивни мерки за здравето си. Спрей против насекоми е препоръчително, за да се предпазите от неприятности като комари, но не се изисква специална внимателност за малария.

Все пак, за да бъдете напълно информирани относно своето здраве, препоръчително е да се консултирате с медицински специалист или да проверите актуалните препоръки за пътуване от вашата държава преди отпътуване.

 • Език

В Египет официалният език е арабският. Въпреки това, много хора владеят английски език до някаква степен, особено в туристическите райони, където се срещат с международни посетители. Освен английски, има хора, които говорят немски, руски, френски и рядко, но възможно, български език.

Такива хора може да намерите по курортите и туристическите зони. Все пак, ако пътувате извън тези райони, може да се окаже полезно да научите някои основни фрази на арабски или да имате речник/преводач на разположение.

Какво да си купим в Египет?

Папирус

Ако желаете да закупите автентичен папирус в Египет, препоръчително е да посетите фабриката за папируси, която се намира близо до пирамидите в Гиза и Кайро. Въпреки че папируси се продават на всякъде, няма гаранция, че са истински и достатъчно здрави. Има много имитации, изработени от некачествени материали.

Полезни насоки и съвети при посещение на Египет - Папирус
Папирус, Снимка от: iStock.com/igorbondarenko

Стъклени изделия

В Египет се предлагат разнообразни стъклени изделия, които можете да закупите като сувенири. Те идват в различни форми и размери, като например фигурки, шишенца за парфюм и други украси. Стъклените изделия са изработени с внимание и майсторство от местни занаятчии и са изключително красиви.

Това са уникални и оригинални сувенири, които отразяват местното изкуство и култура. Можете да откриете стъклени изделия с различни дизайни, цветове и узори, които ще ви впечатлят със своята красота и изящество. Те са ръчно изработени и представляват традиционните умения на египетските стъклари.

При избора на стъклените изделия, бъдете внимателни и проверете качеството и изработката на продуктите. Избягвайте покупките от неофициални търговци или пазари на улицата, а посетете специализирани магазини или работилници, където може да получите автентични и качествени стъклени изделия.

Това ще ви осигури не само красив сувенир, но и дълготраен спомен от вашето посещение в Египет.

Парфюми и други подобни ароматни масла

Съществуват най-различни видове, като някои са под формата на екстракт, който може да си разредите и да ползвате като парфюм или тоалетна вода, според зависимост от консистенцията. Ако разредите есенция, която си купите от Египет в съотношение 50:50 със спирт, ще получите по-дълго траещ парфюм.

Ако пък сложите 30% есенция и 70% спирт – ще получите тоалетна вода, с по-малка трайност. Има много видове и много приятни аромати, които трябва да си изберете сами.

Египетски памук

Това също е добра идея, но заема повече място в багажа. Памукът или по-точно, всякакви изделия от такъв, като например кърпи, одеяла, завивки, дрехи и др. Египетският памук е много качествен и ценен.

Ето още няколко неща които да вземем в предвид при пътуване в Египет ?

 • Граничи със Судан, Либия, Средиземно и Червено море.
 • Счита се, че в Египет живеят хора от приблизително 250 000 години.
 • Уважавайте тяхната култура и религия.
 • Исляма е най-разпространената религия в Египет.
 • Температурите достигат до 40 градуса, обикновено се усещат през юли и август, когато слънцето е най-силно и дните са много горещи.
 • Както споменах вече за чешмяната вода, така внимавайте и с плодовете. Не консумирайте плодове, които не са белени. Дори, когато са измити с местната чешмяна вода, могат да ви донесат неприятен вирус. Мийте ги с бутилирана минерална вода, за всеки случай.
 • Бъдете внимателни и с консумацията на лед, който се предлага в хотелите. Попитайте дали е от чешмяна вода, или дори и да ви кажат, че не е, внимавайте. Може да не са ви разбрали правилно и т.н.
 • Трафикът в Кайро е изключително натоварен.
 • Препоръчително е да сте с организирана група.
 • Такситата са евтин начин за превоз в Египет и цените пак се определят според разстоянието и с пазарлък.
 • Цигари има навсякъде и са също така евтини, но с малък избор от марки.
 • Алкохол  – В хотелите се предлага в All Inclusive услугите, но извън тях е доста по-трудно да откриете (заради религията им). На летището също се среща в някои магазини. Употребата не е забранена, но за нетрезво поведение и състояние на обществени места, можете да бъдете арестувани и глобени.
 • Интернет – в хотелите има интернет. Трябва да прочетете в описанията им дали се предлага и само в общите части или и в стаите. В градовете има множество кафета с интернет.
 • Кухнята в Египет е разнообразна и съчетава вкусове от турска, гръцка, френска, английска, сирийска и ливанска кухня.
 • Египтяните от древността са създателите на 24-часовото време на деня, а също така и на 365-дневния годишен календар.
 • По-голямата част на страната е пустиня, с изключение на поречието на река Нил.
 • В Египет почти никога не вали дъжд, освен в редки случаи през зимата.
 • Най-горещи са температурите през месец август.
 • Футболът е най-популярния спорт в Египет.
 • При къпане в морето бъдете по-внимателни. След залез слънце къпането е забранено.
 • При ухапване от риба или сте настъпили морски таралеж, веднага полейте нараненото място с вода и се обърнете към лекар.
 • Забранено е да късате корали (глобите са около 100$).
 • Препоръчително е да използвате специални обувки за морето и плажа, особено ако посещавате плажове с корали или каменисти подложки. Тези обувки предоставят защита на стъпалата от остри предмети, като камъни, раковини или корали, които може да бъдат на дъното на морето или разпръснати по плажа.
 • В повечето курорти на Червено море е забранено да се хранят рибите при гмуркане и не само.
 • Египетските пирамиди са най-популярната и посещавана дестинация за туристите в света.

В заключение

Посещението на Египет може да се окаже незабравимо приключение за всеки посетител. Тази стара и богата страна предлага несравнимо богатство от история, култура и природни красоти. Със своите древни пирамиди, фараонски гробници и мистериозни храмове, Египет привлича милиони туристи от цял ​​свят.

Реклама

- Advertisement -spot_img

Свързани статии