24.4 C
София
вторник 16 април 2024

Link

spot_img

Какво да си купим от Дубай?

Шопингът в Дубай предоставя на любителите на търговията богатство от възможности в търговските центрове, пазарите и моловете. С оглед на високите температури тук, туристите често избират да прекарват времето си в приятни покупки. В Обединените арабски емирства можем да намерим всевъзможни артикули – от сувенири и дрехи до бижута. Преди да направите покупки, е важно да се запознаете с ограниченията за изнасяне на стоки от страната.

Какви са най-популярните покупки в Дубай?

Злато

Злато
Злато

Цената на златото в Дубай може да варира в зависимост от каратите и текущите условия на борсовите пазари. Обаче общо взето, този благороден метал е на по-ниска цена в Дубай в сравнение с Европа. В специализирани магазини и златарски центрове ще намерите разнообразие от златни изделия, включително бижута, дръжки за врати, закачалки, лампи, домакински прибори, калъфи за телефон и чанти, изработени от чисто злато.

Цената на златото обикновено се измерва в долари за грам и може да варира между 20 и 60 долара за грам, в зависимост от качеството и каратите на златото. Важно е да отбележите, че цените на златото могат да се променят ежедневно, тъй като са подложени на колебания на световните борсови пазари.

При пазаруване на златни изделия в Дубай, е добре да се запознаете с актуалните цени и да проявите умение при търговия, тъй като това е обичайна практика, и търговците могат да се отзоват на вашите умения за пазарене, предоставяйки ви по-добри цени.

Дрехи от естествени материи

Шалове, Дубай
Шалове, Дубай

Този рай за шопинг е особено привлекателен за жените, които ценят висококачествени артикули. Шопинг центровете предлагат продукти на известни марки, с цени, които са около 40% по-ниски от тези в Европа. През периода на разпродажбите, отстъпките достигат до 80%. За тези, които търсят нещо от висок клас, търговският център Wafi е препоръчителен. При посещение на базарите е възможно да пазарите активно, като спокойно намалявате цената с 40-50%. Ако търсите ежедневни артикули, Dubai Mall е подходящо място за посещение.

Парфюми

Арабските аромати са широко познати по света и са отличен избор за покупка в Дубай. Те обикновено имат сладникави нотки, но разнообразие от аромати е налично. Характерно за тях е, че са формулирани на маслена основа, което ги прави изключително устойчиви. Такива маслени композиции се използват за ароматизиране на различни козметични продукти, включително гелове за тяло, шампоани и перилни препарати. Важно е да бъдете внимателни, тъй като те могат да оставят мазни петна върху дрехите ви.

Цените на тези парфюми варират от 30-40 долара за 30-40 мл, но търговците често предлагат специални туристически опаковки в ролка, които могат да бъдат закупени за 3-6 долара. В специализираните магазини в търговските центрове може да се намерят световноизвестни марки, при които цените са обикновено с 5-10% по-ниски от тези в европейските страни. Отстъпките за миналогодишни колекции често достигат до 40%.

Ориенталски сладки

Фурми, Дубай
Фурми, Дубай

В Дубай имате уникалната възможност да опитате бонбони от камилско мляко, представени във формата на камила. Цената на една опаковка от това уникално сладко изживяване обикновено се задържа около 30 долара, представлявайки интересна идея за подарък. Традиционните ориенталски десерти като халва, баклава и локум също са на разположение. Специализирани магазини предлагат богат избор от тези вкусни продукти.

За истински оригинален опит, препоръчително е да посетите магазина Candylicious, където ще откриете огромен асортимент от сладкарски изделия в различни форми и вкусове.

Сувенири

Сувенири от Дубай
Сувенири от Дубай

При търсене на интересни артикули за покупка в Дубай, със сигурност ще забележите разнообразие от уникални сувенири. Един от най-популярните са статуетките на камили, символ на страната. Тези статуетки се предлагат в различни материали като благородни метали, дърво, порцелан и стъкло, въпреки че цените понякога могат да бъдат високи.

Друг популярен сувенир е бутилка с пясък, което е истинско произведение на изкуството. Всяка прозрачна бутилка съдържа пясък от 7-те емирства в различни цветове, представяйки различни пейзажи, като например камили в пустиня, красиви оазиси и вълнуващи изгреви и залези. На места има възможност да поръчате персонализирана картина по ваш избор.

Кинжалите също са привлекателна идея за подарък, но трябва да имате предвид, че при закупуване на кинжал е необходимо да го декларирате на митницата и да го регистрирате като част от багажа си, в противен случай може да се разглежда като хладно оръжие. Цените на кинжалите започват от около 3 дирхама, което е местната валута.

Традиционни арабски облекла в Дубай

Абая (Abaya): Абаята е дълга черна роба, която се носи от жени в мюсюлманските страни, включително Обединените арабски емирства. Това е традиционно облекло, което покрива цялото тяло и обикновено се носи в комбинация с хиджаб или никааб. В Дубай може да намерите абаи в различни цветове и декорации, като се предлагат и модерни стилове, които съчетават традиция и модерен дизайн.

Кафтан (Kaftan): Кафтанът е дълга и широка роба с отвори за ръцете и широки ръкави. Този вид облекло е популярен в арабската мода и се предлага в разнообразие от материи, декорации и цветове. Кафтаните са често използвани за специални поводи и събития.

Шейла (Shayla): Шейлата е тънка завивка, която се полага върху главата и обичайно се комбинира с абаята. Тя може да бъде в различни цветове и декорации, което позволява на жените да изразят своя стил.

Турбан (Turban): За мъжете, традиционният арабски турбан също е популярен елемент. Той се носи на главата и може да бъде изработен от различни материи, включително памук и шифон.

Аксесоари за облекло: В магазините в Дубай ще откриете и разнообразие от аксесоари за традиционните арабски облекла, като перли, брошки, броеници и други украшения, които допълват стиловете.

Магазините, които предлагат традиционни арабски облекла, се намират както в търговските центрове, така и в старите части на града, където може да се насладите на аутентичната атмосфера на пазара и избора от уникални облекла.

Определено има обилно разнообразие от продукти, които може да придобиете от Дубай, като пазаруването в този град ще ви достави удоволствие. Допълнителни заинтригуващи предмети, които може да изследвате, са например кафето и подправките. Поклонниците на тези ароматни продукти непременно ще бъдат зачаровани от високото им качество и изразителния вкус. Търговията в този регион безспорно се издига на високо ниво, което е добре известно на всички туристи. Ще се удивите от разнообразието от интригуващи артикули, които може да откриете, дори и в обикновени супермаркети.

В Дубай никога няма да се чудите какво да правите. Там има атракции и пазари, където можете да си закупите всичко на всяка крачка. Моловете и търговските центрове са изобилни. Най-известният сред туристите е в небостъргача Бурж Халифа, но там цените са високи. Търговският център Wafi, Mall of Emirates и Dubai Mall са много посещавани. Ако искате културен опит и уникални находки, посетете базарите в града.

Площад Насър предлага много магазини с по-ниски цени и разнообразие. Тук можете да срещнете различни продукти и гостоприемни търговци. Не е препоръчително да купувате техника тук, ако не искате да завършите с употребяван продукт. За техника, по-добре посетете улица Ал Фахайди. За обувки, улица Ал-Тайфа предлага висококачествени фалшификати и изкусни местни обущари, които затрудняват разпознаването на копие от оригинал.

„Какво да си купим от Дубай?“ има много правилни отговори и нито един грешен.

Реклама

- Advertisement -spot_img

Свързани статии