18.8 C
София
понеделник 17 юни 2024

Link

spot_img

Инките – 29 удивителни факти за чудесната им страна

Древна империя – Инките

Перу е изумителна страна, където индианските традиции са запазени до днес, въпреки нашествията на испанските завоеватели. Тук се сблъскват две култури – местната и европейската, което създава удивителен микс от яркост и оригиналност. Местните обичаи и вярвания все още са силни, което я прави особено привлекателна дестинация за всеки пътешественик.

Факти за чудесната страна на инките – Перу

Тя заема трето място в Южна Америка по отношение на площ, като се нарежда след Бразилия и Аржентина..
Населението на територията е съществувало от преди 10 хиляди години пр.н.е.

През 12-ти век се появява цивилизацията на инките, която учредява кралството Тауантинсуй. През следващите пет века тя разраства до най-голямата империя на континента, преди да бъде открита от Христофор Колумб.
Великолепието на инките – надминало света!

Представете си, че има една древна империя, която превъзхожда Римската в своите най-проспериращи дни. Говорим за величествената империя на инките! С гигантските си 24 855 мили пътища, тя надхвърля всички очаквания за големина и структура. Но как успява да поддържа ефективна комуникация в цялото си кралство?

Тайната на успеха на инките е мрежата от бързи и издръжливи „chasquis“ – бегачи, които носят съобщения от едно крайче на империята до друго. Те са неразделна част от тяхната цивилизация, осигурявайки бърз и сигурен начин за комуникация. Възхищаваме се на техния ум и иновативен подход към свързването на своите земи.

Мачу Пикчу
Мачу Пикчу, Снимка от : iStock.com/SL_Photography

Един от най-известните градове на инките – Мачу Пикчу

Този впечатляващ паметник на древността е официално признат като едно от новите седем чудеса на света. През 1532 г. всички жители на града изчезват мистериозно, а учените все още не знаят какво точно се е случило с тях.

Първото преброяване е изобретено от древните инки. Тъй като те не разполагат с официална система на писане, те разработват система за водене на записи, използвайки възли, наречени „quipus“. Тези „quipus“ са изработени от вълнени или памучни нишки, които са привързани към една връв. Всеки възел има своя размер и цвят, като представлява детайли като реколта, кражби, дългове и други събития.

Тя е известна с богатството си от природни ресурси, включително минерали като мед, сребро, олово и цинк.

В тези земи се намира една от новите световни чудеса – Мачу Пикчу, древен град, който е известен с архитектурата си и красивата си локация в Андите.

Амазонската дъждовна гора е дом на много редки и екзотични видове животни и растения, включително розовата река, която получава своя цвят от местните растения.

Разнообразна дестинация за приключения, предлагаща възможности за планински катерене, трекинг, рафтинг, сърфинг и други спортове на открито.

Езеро Титикака
Езеро Титикака, Снимка от: iStock.com/Lake Titicaca

В Перу се намира езерото Титикака, което е най-високото солено езеро в света и е също така свято място за инките.

Колка Каньон е един от най-дълбоките каньони в света, по-дълбок дори от Гранд Каньона в САЩ.

Тя е дом на много народи и запазени култури, като народа на Аймара, Кечуа и други, които запазват своите традиции и обичаи.

В нея се намира Националният парк Хуанкарай, който е световно признат за своята природна красота и разнообразие на флора и фауна.

Тя е известно със своите цветни фестивали, като например Инти Райми, които се провеждат през юни и включват традиционни песни, танци и костюми.

Тя има много археологически находища и древни градове, като например Сипан, Чан Чан и Назка, които привличат много туристи.

Тя е дестинацията за любителите на сърфинга, предлагайки някои от най-добрите вълни в света в районите на Манкара и Чикама.

Перуанците отбелязват Нова година, като си подаряват жълти гащи в предвечерието на новогодишната нощ. Това е традиция, която има за цел да донесе късмет през следващата година. Перуанците носят гащите наопаки (под дрехите) до полунощ, а след това ги обръщат.

Изработката на традиционното перуанско пончо отнема между 500 и 600 часа, а понякога и до шест месеца. Тази уникална тъкана традиционна дреха се дава на перуанците, когато станат възрастни, и се очаква да я носят през целия си живот. Перуанците са изобретатели на почти всяка известна техника за тъкане, като тези техники са съществували още от 3000 г. пр.н.е.

Най-високата пясъчна дюна в света, наречена Cerro Blanco. Тя се намира в пустинята Сечура и е висока 1177 метра от основата до върха.

Дюна Cerro Blanco
Дюна Cerro Blanco, Снимка от: iStock.com/ Arid Climate

Каньонът Котауаси е най-дълбокият каньон в света, с дълбочина от 3354 метра, почти два пъти по-голям от Гранд Каньона.

Преди няколко години беше открита Виникунка, която е известна и като Планината на седемте цвята или планината на дъгата. Това се случи, когато снежната покривка, която я покриваше, се стопи и разкри невероятните скали под нея. Тази уникална планина е формирана от влиянието на атмосферата, околната среда и седиментни отлагания през хилядолетията. Нейната минералогия създава мраморен ефект с нюанси на злато, лавандула, червено и тюркоаз, които се издигат в небето.

Тя е дом на почти 90 различни екосистеми, което го прави богат на растителен и животински свят.

Тропическите гори покриват почти две трети от общата му територия и са известни в света.

Най-добрият памук в света се отглежда в Перу, според експертите.

Езеро Титикака, разположено в перуанските планини, е най-високото планинско езеро на Земята, което може да бъде използвано за навигация. То е също най-голямото езеро в Южна Америка.

Тя е световният лидер в износа на аспержи.

Перуанската национална кухня е включена в Книгата на рекордите на Гинес поради своето изобилие и разнообразие.

Мистериозните Наска линии се намират на пустинно плато. Те са огромни геоглифи, изобразяващи животни и геометрични фигури, направени чрез издълбване на земята. Никой не знае точно как и кога тези впечатляващи рисунки са създадени, което оставя учените с загадката да ги разгадаят.

Линиите Наска
Линиите Наска, Снимка от: iStock.com/manx_in_the_world

Реклама

- Advertisement -spot_img

Свързани статии